Un arheolog de la o universitate crestina din Statele Unite afirma ca a descoperit ruinele orasului biblic Sodoma, informeaza huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Un arheolog sustine ca a descoperit SodomaFoto: Captura YouTube

Destinul tragic al oraselor biblice Sodoma si Gomora a stimulat de-a lungul secolelor imaginatia multor artisti, teologi si arheologi. Cartea Genezei descrie felul in care Dumnezeu "a turnat pucioasa asupra lor", pentru a pedepsi cele doua orase pentru desfraul din interiorul zidurilor lor si ucigandu-i pe toti locuitorii lor.

Oamenii de stiinta au dorit sa afle de-a lungul anilor daca cele doua orase au existat in realitate sau daca ele au fost distruse din cauza unor calamitati naturale.

Steven Collins, profesor de studii biblice la Trinity Southwest University din Albuquerque, considera ca Sodoma si Gomora au existat in realitate si afirma ca a descoperit locul in care se afla in Antichitate orasul Sodoma.

Din 2005, el si echipa sa au analizat un sit arheologic din sudul Vaii Iordanului, cunoscut sub numele Tall el-Hammam. Dupa ce a incheiat al zecelea sezon de sapaturi, profesorul american a anuntat ca a descoperit "o mina de aur de structuri monumentale antice si artefacte", care sugereaza ca situl era un oras influent in epoca bronzului timpuriu si epoca bronzului mijlociu (intre 3.500 i.e.n. si 1540 i.e.n.).

De-a lungul anilor, cercetatorii americani au gasit ramasitele unui urias zid de aparare, fundatia unui palat si un sistem complex de portaluri care dateaza din acea perioada. In sezonul arheologic 2015, specialistii au descoperit in acelasi sit tot mai multe turnuri si porti.

Dupa parerea profesorului Collins, toate dovezile par sa indice faptul ca Tall el-Hammam era probabil cel mai mare oras aflat la est de "Kikkar" - numele ebraic ai campiilor de langa riul Iordan. Steven Collins pretinde, de asemenea, ca Tall el-Hammam este plasat strategic langa surse stravechi de apa dulce si la intersectia unor rute comerciale.

Potrivit profesorului american, citat de revista Popular Archaeology, exista sanse mari ca textul din Biblie sa se refere la Tall el-Hammam atunci cand descrie orasul Sodoma.

Steven Collins spune ca a descoperit si dovezi ce atesta faptul ca acel oras a avut parte de un sfarsit brusc, spre sfarsitul epocii bronzului mijlociu, despre care acelasi profesor spune ca ar coincide cu momentul in care personajele biblice Abraham si Lot au calcat pe pamant. Nu se stie cu exactitate ce a cauzat decaderea brusca a orasului, dar distrugerea acestuia de catre un incendiu este una dintre posibilitati. Situl a ramas un oras bantuit pentru inca 700 de ani dupa acel eveniment.

Steven Collins nu este singurul cercetator care vrea sa gaseasca ruinele orasului Sodoma. Alti cercetatori au sugerat ca Sodoma si Gomora au devenit infloritoare la inceputul epocii bronzului si ca se aflau in apropiere de Marea Moarta.