La inceput cubul lui Rubik a fost o provocare chiar pentru inventatorul acestui joc, Erno Rubik, caruia i-a luat aproximativ o luna de zile pentru a rezolva puzzle-ul pe care el insusi l-a creat in incercarea a concepe un mecanism pentru a isi ajuta studentii la arhitectura sa inteleaga structurile 3D.

Versiuni ale cubului RubikFoto: Captura YouTube

Erno Rubik a realizat ca a creat un puzzle abia in momentul in care a amestecat piesele jocului, incercand ulterior sa potriveasca culorile pieselor pe fiecare suprafata a cubului, scrie telegraph.co.uk.

In cei 35 de ani de la inventarea lui, cubul lui Rubik a devenit cel mai cunoscut joc puzzle, cu peste 350 de milioane de bucati vandute in toata lumea, conform ibtimes.com.

De la variantele construite intitial, de 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4 si 5x5x5, au aparut recent versiuni mai mari ale jocului, precum V-Cube 6 si V-Cube 7. Cea mai mica varianta a jocului de 1x1x1 este o piesa de colectie, iar cea mai mare este cea de 17x17x17.

Aceeasi strategie a fost folosita pentru a concepe jocul in diferite forme de la cea de 15x15x15 milimetri, la cea de 90x90x90 centimetri, si la cele mai neobisnuite.

Alte versiuni de joc inspirate dupa cubul Rubic sunt: varianta Braille, varianta QWERTY, varianta cu zaruri, iar lista poate continua.

In videoclipul de mai jos este prezentata cea mai recenta varianta a jocului, X-Cube, produsa de Dane Christianson, care este acuzat de utilizatorul youtube CrazyBadCuber ca i-ar fi furat ideea.

Citeste si: