Un judecător din Iran condamna infractorii sa depuna eforturi intelectuale, ca alternativa la pedeapsa de a fi inchisi, conform bbc.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

O lege adoptată recent permite judecătorilor sa condamne vinovatii de infractiuni minore, din randul adolescentilor si a persoanelor fara antecedente penale, la pedepse ce sunt catalogate ca fiind deopotriva educationale si spirituale.

Judecătorul Qasem Naqizadeh, care profeseaza in cadrul unui tribunal din orasul Gonbad-e Kavous, a hotarat sa foloseasca astfel de sentinte pentru anumiti infractori, pentru a evita ceea ce acesta numeste "socul fizic și psihologic ireversibil in randul condamnaților familiilor acestora".

Infractorii sunt obligati sa cumpere 5 carti, sa le citeasca si sa le faca rezumate, introducand in scrierile lor consemnari ale profetului Muhammad. Rezumatele sunt trimise catre instanta judecatoreasca pentru a fi evaluate, iar cartile sunt apoi donate unei inchisori locale.

"Cărțile au fost alese astfel încât toți condamnatii sa poata invata cate ceva, indiferent de nivelul lor de inteligenta sau de varsta. Cartile sunt de la cele mai accesibile, la cele mai stiintifice," a declarat Naqizadeh.