Majoritatea statiunilor de schi din Alpi exagereaza lungimea partiilor de schi si nici nu exista un standard de masurare, arata date citate de The Telegraph. Unele statiuni exagereaza si cu peste 50% lungimea pistelor de schi in comunicarile turistice, insa unele statiuni austriece si-au modificat in minus lungimea domeniului schiabil, dupa aparitia unui raport ce discuta problema acum doi ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetatorul german Christoph Schrahe a publicat in 2013 masuratori ce aratau ca lungimea totala a partiilor de schi era exagerata de majoritatea statiunilor din Alpi, aproape o zecime anuntand lungimi totale mai mult decat duble fata de realitate.Asta pentru ca schiorii tin cont de aceste date cand aleg uinde sa mearga la schi, astfel ca cifrele mai mari suna mai bine.

Schrahe a ales un mod direct de masurare: pe mijlocul partiei, in timp ce statiunile anunta lungimea totala a domeniului schiabil efectuand masuratori ce au la baza criterii diferite. De exemplu se tine cont de faptul ca schiorii nu coboara drept, ci in diverse viraje, astfel ca lungimea rezultata este mai mare.

Les Trois Vallees comunica 600 km, cand de fapt masuratorile lui Schrahe indica 495 km, in timp ce Zermatt-Cervinia anunta 360 km, cand de fapt lungimea este de 257 km.

Mai nou, pentru a adauga inca un factor de confuzie, unele statiuni tin cont si de latimea partiilor si comunica nu lungimea, ci suprafata domeniului schiabil (in hectare).

Insa din 2013, de cand a aparut primul raport despre neconcordantele de masurare, cateva statiuni austriece au modificat in minus lungimile comunicate in materialele turistice: Mayrhofen, Hochzillertal si Serfaus-Fiss.