Directorul pentru conservarea monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, s-a declarat vineri convins in proportie de "99%" de existenta "trenului nazist", a carei recenta descoperire a starnit emotie in randul opiniei publice, dar si al vanatorilor de comori, scrie AFP.

Tunel nazist din PoloniaFoto: Wikipedia

"Sunt sigur 99% ca un astfel de tren exista, dar informatiile privind continutul sau raman neverificabile pentru moment", a declarat Zuchowski, in fata presei.

"Trenul nazist", pe care un polonez si un german l-ar fi descoperit recent la Walbrzych, in sud-vestul Poloniei, a reinviat legenda trenurilor incarcate cu aur si cu bijuterii, disparute in momentul infrangerii Germaniei naziste, in 1945.

Zuchowski a declarat ca a vazut fotografii radar ale unei garnituri de tren blindat, lunga de o suta de metri si ingropata sub pamant. Potrivit acestuia, informatia privind trenul "a fost transmisa oral de o persoana care a participat la camuflarea sa" si care, "pe patul de moarte, a facut o schita a acestui prezumtiv loc".

"Faptul ca trenul este blindat sugereaza ca ar putea exista obiecte de valoare", a adaugat el. Ar putea fi vorba despre "obiecte pretioase, opere de arta sau arhive despre a caror existenta avem cunostinta, fara a le descoperi niciodata".

Dar acest tren ar putea contine si "materiale pretioase", iar "operatiunile de dezgropare vor trebui efectuate de servicii specializate, de genisti, din cazua riscului ca trenul sa fie minat".

Zuchowski a confirmat ca avocatii celor doua persoane care spun ca au descoperit trenul, si care doresc sa-si pastreze anonimatul, au informat autoritatile, atat centrale cat si locale, despre descoperirea lor. Acesta a refuzat sa ofere vreun detaliu legate de momentul inceperii operatiunilor de dezgropare.

De asemenea, el a confirmat ca cei doi barbati care au descoperit trenul pot obtine 10% din valoarea descoperirii lor.