Rusia urmeaza sa expuna o copie a celei mai puternice bombe nucleare detonate vreodata in istoria omenirii - "Tsar Bomba", relateaza BBC News online. Copia dupa bomba cu hidrogen de tip AN-602 urmeaza sa fie principala atractie a unei expozitii dedicate realizarilor atomice ale Rusiei din 1945 incoace, gazduite in Piata Manej, citeaza Mediafax.

Explozie nuclearaFoto: youtube.com

Copia dupa bomba cu hidrogen de tip AN-602 urmeaza sa fie principala atractie a unei expozitii dedicate realizarilor atomice ale Rusiei din 1945 incoace, gazduite in Piata Manej.

Fosta Uniune Sovietica a detonat bomba cu hidrogen de 58 de megatone in 1961, in Arctica. Aceasta a fost de 3.000 de ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima.

Bomba a fost lansata de un bombardier conceput special in acest scop.

Bombardierul de tip Tu-95B a lansat bomba de 26,5 tone greutate de la altitudinea de 10,5 kilometri inaltime, la poligonul de testare de la Novaia Zemlia, in Arctica.

Presa rusa scrie ca unda de soc a inconjurat Pamantul de trei ori, mingea de foc a avut diametrul de 4,6 kilometri, iar ciuperca a urcat pana la 67 de kilometri inaltime.

Bombardierul ar fi pierdut aproape un kilometru altitudine din cauza suflului exploziei.

- Mandrie nucleara

Copia bombei urmeaza sa fie adusa la Moscova de la Sarov, un oras inchis, in care se efectueaza cercetari in domeniul nuclear, situat la 465 de kilometri est de capitala rusa. Vizitarea orasului se face in baza unor permise speciale, avand in vedere ca acolo se produc focoase nucleare.