Un grup de activisti ce urmaresc implinirea profetiei biblice a constructiei Celui De-al Treilea Templu in Ierusalim au lasnsat o strangere de fonduri pentru a decoperi "vaca sfanta", ce are un rol cheie in ritualul mesianic, scrie The Guardian.

Constructia Celui De-al Treilea Templu drept casa vesnica a lui Dumnezeu a fost profetita in cartea lui Ezechiel, dar majoritatea evreilor ortodocsi catalogheaza implinirea acesteia ca fiind un miracol. Cu toate acestea, exista o minoritate ce considera ca oamenii pot construi ei insisi acest templu.

Unul dintre obstacolele aflate in calea acestora din urma este credinta cum ca, datorita impuritatii lumii, cei ce vor sa ajunga la Templu trebuie curatati folosind cenusa unei vaci rosii ce a fost sacrificata ritualic, amestecata in apa sfintita.

Timp de zeci de ani evreii ce purtau aceasta credinta au cautat, fara succes, "viteaua rosie pura", cunoscuta in ebraica si ca "para aduma". Cea mai recenta rasa propusa a fost refuzata anul trecut.

Cu toate acestea, Institutul pentru Templul din Ierusalim si-a anuntat planurile de a obtine propria vitea rosie.

Planurile acestea par sa intre in conflict cu autoritatile agricole si culturale israeliene si cu investitorii din Statele Unite in afacerea cu embrioni ai rasei de bovine Angus - crescuta pentru carne -, dupa ce activistii au intrat pe piata de import.

Institutul spera sa stranga 125.000 de dolari pentru proiectul de cercetare, banii acoperind implantarea embrionilor si identificarea candidatilor pentru a obtine "viteaua rosie perfecta".

Vaca este mentionata in Numerele din Vechiul Testament si in alte texte religioase si are o semnificatie aparte atat pentru Crestinismul mesianic cat si pentru Iudaism. Invataturile religioase iudeice amintesc faptul ca intre perioada lui Moise si distrugerea Celui De-al Doilea Templu, au fost descoperite numai noua astfel de vitele. A 10-a - conform filozofului evreu Maimonides, la ale carui scrieri adera si grupul de activisti - anunta venira lui Mesia. Cenusa acestei vaci este folosita pentru a obtine "mei niddah" - apa purificatoare ce le-ar permite oamenilor accesul in cele mai sacre parti ale Templului.