​Exista conceptia, larg raspandita, ca unele vinuri te imbata mai repede decat altele. Sa vedem cum stau lucrurile de fapt.

Cum se bea vinulFoto: MorgueFile.com

De ce ne imbatam cand bem vin

1. Din cauza alcoolului pe care acesta il contine, desigur!

2. Asa incat, putem spune ca nu vinul, ci alcoolul din vin produce starea de betie! (Oricat de pretioasa ar parea, aceasta afirmatie ne va ajuta in continuare sa ne lamurim cum stau lucrurile.)

3. Daca alcoolul este camuflat sub dulceata vinului, sigur ca vinul va fi baut mai cu pofta si in cantitate mai mare, fapt care conduce, implicit, la o acumulare mai mare de alcool in organism. (si mai departe stiti cum continua povestea!)

4. La noi, de regula, mancarurile proaste se asociaza cu vinurile dulci ori demidulci, baute in cantitati mari, ceea ce inseamna si cantitati mari de alcool introduse in corp, furisate pe langa dulceata vinului.

5. Nu trebuie inteles ca vinul dulce ar fi rau. In definitiv, e o chestiune de gust. Insa, foarte adesea, sub dulceata unui vin, se dosesc defecte care, in mod obisnuit, ar face ca acel vin sa nu mai poata fi vandut.

6. Ca sa fie clar: vinul dulce poate fi obtinut si pe cai naturale, cinstite, cum sunt vinurile aromatizate ori licoroase, care pot avea pana la 22% alcool, dar si pe cai necinstite (si ilegale) prin adaos de zahar sau, si mai grav, cu adaos de zahar si alcool.

Cum se bea vinul, ca sa nu duca la betie

1. Combinatia ideala este cea dintre vinurile seci (rosii sau albe) si mancarurile consistente.

2. Vinul niciodata nu se da "peste cap", ci se savureaza.

3. Vinul nu se bea niciodata pe stomacul gol, pentru ca imediat se va instala starea de betie.

4. Vinul nu se bea pentru hidratare ori ca inlocuitor de racoritoare. Se pare totusi ca... Exista un vin care induce starea de betie mai repede decat altele, chiar consumat in cantitati reduse. Este vorba despre sampanie (vinurile spumante). Explicatia ar fi aceea ca bulele de gaz grabesc transferul alcoolului in sange, motiv pentru care si starea de ameteala se instaleaza mai rapid.

Text paradisverde.ro