O familie din Florida va fi recompensata pentru gasirea unei comori, estimata la peste 1 milion de dolari, pe epava unei nave spaniole care s-a scufundat in anul 1715 in Oceanul Atlantic, scrie theguardian.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comoara descoperită de familia Schmitt constă în 51 de monede de aur de diferite valori, conform declarațiilor făcute de Brent Brisben, administratorul companiei care deține drepturile asupra epavei.

Acesta a cumpărat drepturile asupra navei în anul 2010 de la moștenitorii vânătorului de comori Mel Fisher, care a decedat în anul 1998 și în cinstea căruia a fost înființat un muzeu (foto).

Compania lui Brent Brisben, 1715 Fleet - Queens Jewels LLC, permite altor vânători de comori să exploreze epava, în urma semnării unui contract prin care bunurile găsite sunt împărțite.

După ce a primit acordul de căutare a comorii de la compania lui Brent Brisben, familia Schmitt a găsit comoara la o adâncime de 4,5 metri în apele ce aparțin de coasta Fort Pierce, la 210 kilometri distanță de orașul Miami.

Brent Brisben a declarat că a vrut să facă public anunțul găsirii comorii cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la scufundarea a 11 galioane spaniole în urma unui uragan ce a avut loc pe coasta Floridei. Se presupune că valoarea monedelor ce erau transportate de întregul convoi, din orașul cubanez Havana către Spania, s-ar ridica astăzi la aproximativ 400 de milioane de dolari, din care 175 de milioane de dolari au fost recuperate.

Cele mai valoaroase obiecte ce fac parte din comoara găsită de familia Schmitt sunt moneda regală concepută pentru regele Spaniei Filip al V-lea și lanțurile de aur realizate manual, despre care se presupune că erau folosite ca monedă de schimb.

În conformitate cu legile statului Florida, statul va beneficia de 20% din comoară, ce va fi expusă într-un muzeu local, iar restul comorii va fi împărțit între compania lui Brisben și familia Schmitt.