Acum putin timp, am aflat ca miliardarul rus Iuri Milner a pornit initiativa Breakthrough Listen, prin care spera sa gaseasca extraterestri acolo unde NASA, ESA si alte organizatii au esuat, potrivit Playtech.

Pentru realizarea acestui plan maret, Milner colaboreaza cu nimeni altul decat Stephen Hawking. Si oricat ar suna de absurd si fantezist, telefonul tau ar putea juca un rol in aceasta cautare.

Cautam viata inteligenta pe alte planete inca de cand ne-am prins ca e imposibil sa fim singuri in Univers. Pana acum, din pacate, nu am reusit sa o si gasim, dar am putea deveni norocosi in viitorul apropiat.

Acum putin timp, am aflat ca miliardarul rus Iuri Milner a pornit initiativa Breakthrough Listen, prin care spera sa gaseasca extraterestri acolo unde NASA, ESA si alte organizatii au esuat. "Daca suntem singuri in Univers, atunci trebuie sa pretuim ceea ce avem. Mesajul de baza este acesta: Universul nu are o varianta de rezerva", a spus Milner. Cercetatorii si astronomii spun ca proiectul finantat de magnatul rus depaseste in amploare orice alt proiect similar din acest domeniu, inclusiv celebrul program american SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence).

In medie, SETI primeste o finantare anuala mai mica de doua milioane de dolari, a spus astrofizicianul Dan Werthimer, consilier al proiectului finantat de Milner si, in acelasi timp, coordonatorul proiectului SETI@home, afiliat Universitatii California din Berkeley. Motivatia lui Milner se bazeaza pe convingerea ca alte civilizatii ar putea sa ii invete pe pamanteni sa se descurce mai bine in fata anumitor provocari globale, precum exploatarea judicioasa a resurselor naturale.

Pentru realizarea acestui plan maret, Milner colaboreaza cu nimeni altul decat Stephen Hawking. Si oricat ar suna de absurd si fantezist, telefonul tau ar putea juca un rol in aceasta cautare. Tot ce iti trebuie e un telefon cu Android si aplicatiaBerkeley Open Infrastructure for Network Computing. Potrivit Fortune, nu iti vor fi folosite datele personale.

Exista doua telescopuri masice care scaneaza Universul pentru a gasi forme de viata extraterestre. Prin pornirea aplicatiei, permiti ca telescopul sa analizeze datele colectate, iar aceasta va functiona doar atunci cand telefonul este in curs de incarcare sau incarcat complet.

Si totusi, nu este clar motivul pentru care aplicatia nu este disponibila si pentru iOS. Stephen Hawking considera ca intr-un Univers infinit, e putin probabil sa nu existe si alte forme de viata in afara celor cunoscute. Multumita progreselor tehnologice, inclusiv cresterii capacitatii de analiza a computerelor si a sensibilitatii telescoapelor, acest proiect de 100 milioane de dolari va scruta in profunzimile mult mai indepartate ale spatiului in comparatie cu anii 1990, perioada in care SETI era un program important si avea capacitati mari.