După o despărțire fiecare dintre noi este tulburat psihic, iar aceasta este o formă specifică de nebunie: anumite sisteme neuronale sunt în conflict în ceea ce specialiștii numesc reversul procesului de a te îndrăgosti. Iată cum este explicat acest proces din perspectiva neuroștiinței, conform gizmodo.com. De ce doare cand suferim din dragoste?

CreierFoto: MorgueFile.com

Suntem dependenți de dragoste și din acest motiv, indiferent cât de mult sau puțin a durat o relație amoroasă, despărțirea aduce creierul într-o stare ce seamănă aceleia de la începutul relației. Tot ceea ce ne amintește de acea persoană, o fotografie, locurile în care am fost împreună, gesturi și alte lucruri aleatorii, declanșează activitatea neuronală din nucleul caudat și din mezencefal, părți ale sistemului nervos central responsabil pentru activitățile neuronale compensatorii. Aceste părți ale creierului au fost observate în experimentele de testare a activității cerebrale prin imagistică fMRI, atunci când medicii le expuneau pacienților fotografii cu persoana iubită. De asemenea, aceste părti ale creierului sunt cele care răspund și la dozarea cu nicotină și cocaină.

Activarea neuronilor responsabili de nevoia pentru a primi recompensă duc la producerea unei cantități mai mari de dopamină, care activează, la rândul ei, circuitele neuronale ce provoacă dependența și dorința de a obține mai mult din acel lucru care produce plăcere. În cazul de față, este vorba despre dorința de a obține atenția persoanei iubite.

Lucy Brown, cercetătoare în domeniul neuroștiinței la Intitutul Einstein de Medicină, spune că motivația de a obține recompense emoționale este mult mai extremă în cazul unei despărțiri amoroase, decât în cazul unei respingeri sociale, deoarece relațiile de dragoste activează zonele centrale ale creierului. "Respingerea amoroasă este un lucru ce implică o schimbare majoră a vieții și implică sisteme neuronale care sunt la același nivel de importanță cu cele responsabile pentru senzația de foame sau de sete," a declarat Lucy Brown.

În urma altor două studii recente s-a constatat că în cazul unei despărțiri au loc activități cerebrale și în regiunile creierului care dețin controlul asupra stresului și modului în care organismul reactionează la durerea fizică. Din moment ce creierul controlează întregul corp, activitățile acestor regiuni neuronale duc la declanșarea unei avanlanșe de fenomene: eliberarea hormonilor de stres care afectează inima, sistemul digestiv, chiar și sistemul imunitar. În unele cazuri extreme stresul poate slăbi inima, ducând la insuficiență cardiacă, care poate duce, mai departe, la deces.

Din fericire, aceste tipuri de reacții extreme la stres sunt rare, însă boala ”inimii frânte” poate dura de la 6 luni la 2 ani, iar durerea resimțită este parte din procesul natural de vindecare, susține Lucy Brown.