În ultimii ani a fost folosită din ce în ce mai des expresia "dezintoxificare digitală", care, în conformitate cu definiția dicționarului Oxford, este "o perioadă de timp în care o persoană se abține de la folosirea dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile sau computerele, iar această perioadă este privită ca o oportunitate de a reduce stresul sau a se concentra asupra interacțiunii sociale din lumea fizică", scrie psychologytoday.com.

TehnologieFoto: Reuters

Pentru unii dintre noi această procedură nu este deloc simplă, întrucât simțim nevoia să verificăm e-mailul sau notificările primite pe rețelele sociale o dată la câteva minute. Această obișnuiță a devenit treptat un gest reflexiv care ne ocupă foarte mult timp din zi. Iar dacă facem parte din această categorie de oameni, spun psihologii, atunci este nevoie să demarăm procesul de detoxificare digitală în pași mici, începând cu 15 minute în care să stăm departe de tehnologie, apoi să dublăm acest interval, zilnic, până devenim capabili să petrecem câteva ore bune în viața reală, departe de viața virtuală.

Un alt aspect important, recomandat de specialiști, este încercarea de a ne opri din orice altă activitate care presupune să accesăm calculatorul sau smartphone-ul în timpul meselor și înainte de culcare.

De asemenea, pentru a ne stăpâni dorința constantă de a verifica notificările și e-mailul, putem să ne organizăm programul în așa fel încât să avem un interval special pentru astfel de activități, spre exemplu între 9 și 12 dimineața, iar în restul timpului să dezactivăm semnalul sonor al acestor notificări pentru a ne elibera de dependența pe care o avem de tehnologie.

Reușind să ne deconectăm, chiar și dacă o facem numai pentru câteva ore, vom avea bucuria de a aprecia liniștea, vom dobândi control asupra pornirilor iraționale și vom reuși să redefinim plictiseala prin contemplația și meditația asupra aspectelor simple ale vieții. Mai simplu spus, vom reuși să ne regăsim.