Misiunile in spatiu implica intotdeauna un risc foarte mare, lucru stiut inca de cand Neil Armstrong si alti astronauti ai misiunilor Apollo erau pregatiti sa moara in drumul spre Luna.

Moartea in spatiu, un subiect delicatFoto: youtube.com

O misiune pe Marte ar necesita cateva luni doar pentru a ajunge acolo. Astronautii petrec doar cate sase luni la bordul Statiei Spatiale Internationale, unde sunt examinati cu atentie. Nimeni nu a murit vreodata acolo, iar acum cei de la NASA sunt si mai concentrati pe reactiile potrivite in raport cu acest risc, scriu cei de la Science Alert.

Chuck Nice, coprezentator al StarTalk Radio, l-a intrebat pe astronautul Mike Massimino daca NASA are vreun protocol cand vine vorba de readucere pe Pamant a unui astronaut care moare in spatiu. Desi nu exista un ritual concret, astronautii fac practica pentru scenarii extreme.

In cartea sa numita Ghidul unui astronaut pentru viata pe Pamant, Chris Hadfield explica un exercitiu numit ¬death sim¬, creat pentru a pregati astronautii sa reactioneze in eventualitatea mortii unui coleg. NASA deja are planuri de misiuni complexe si de lunga durata pe Marte, iar companii private precum Mars One si SpaceX planuiesc sa seteze colonii pe planeta rosie. Evident, dupa cum am specificat, riscurile sunt imense, scrie Playtech.

Aparent, cea mai simpla solutie ar fi eliberarea cadavrului in spatiu, dar legile interzic asta. Pe de alta parte, nu e o idee buna nici sa fie pastrat corpul la bord, pentru ca sanatatea membrilor echipajului ar fi pusa in pericol. Cei de la NASA au gasit o idee intermediara. Prin intermediul unei colaborari cu compania Promessa, s-a nascut ideea Body Back, care implica un sac de dormit in care cadavrul poate fi tinut, spre a fi expus temperaturilor scazute din spatiu, care il vor dezintegra treptat.

Moartea este un subiect delicat, dar in misiuni cu o miza atat de mare, este tratata precum orice alta problema ce tine de pragmatism si costuri. Clipul de mai sus, intitulat aproape poetic If I die on Mars, demonstreaza ca inca nu s-a gasit o metoda potrivita de a reactiona in fata mortii in spatiu.

Citeste si:

Armele futuriste pe care le vom folosi in cel de-Al Treilea Razboi Mondial

Cum vedea Nikola Tesla primul smartphone acum 100 de ani? Ati fi uimiti

Inteligenta artificiala a Google poate transforma un film intr-un cosmar [VIDEO]