Cel mai probabil că O.K. este cea mai utilizată expresie ce servește mai multor scopuri: de la a exprima aprobul, entuziasmul ori lipsa lui, la a încheia un subiect de discuție și a deschide altul, a încuraja, a felicita. Sunt mai multe legende cu privire la această expresie decât modurile în care o folosim, însă videoclipul de mai jos prezintă, pe scurt, munca de cercetare a specialistului în lexicografie Allen Walker Read în căutarea originii expresiei O.K., conform sploid.gizmodo.com.

Originea expresiei OKFoto: Captura YouTube

Prima utilizare a expresiei a fost întâlnită de către Allen Read într-un ziar local din Boston în anul 1839, când editorul sef al ziarului a folosit, în glumă, abrevierea O.K. pentru a înlocui expresia din engleză ”all correct”.

La vremea respectivă erau des utilizate tot felul de abrevieri, așa cum se întâmplă astăzi cu expresiile preluate din engleză OMG (oh my god) și LOL (laughing out loud). Oamenii obișnuiau să inventeze prescurtări care să fie amuzante și istețe, precum OW (all right - oll write), KG (no go - know go). La fel s-a întamplat și cu OK, care vine de la ”all correct - oll korrect”.

Însă ce a făcut ca OK să devină una dintre cele mai folosite expresii a fost campania de promovare a celui de-al optulea președinte al Statelor Unite ale Americii, Martin Van Buren, cunoscut de asemenea sub numele de Old Kinderhook. Susținătorii acestuia au înființat clubul O.K. pentru promovarea acestuia, folosind sloganul ”Old Kinderhook – oll korrect”, iar Allen Read este de părere că acest eveniment a făcut ca expresia O.K. să ajungă să fie folosită de către toți oamenii.