Ce vrei să fii când vei crește mare? La această întrebare, majoritatea copiilor se identifică, de cele mai multe ori, cu personajele super-erou din filme. Este de înțeles de ce ar alege o astfel de poziție, având în vedere că super-eroii au puteri speciale și sunt capabili să salveze lumea de forțele rele, însă sunt aceste personaje o influență bună pentru cei mici?, scrie scientificamerican.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile cercetări întreprinse de Universitatea din Missouri sugerează că, cel puțin în cazul personajelor super-erou de sex feminin, influența asupra celor mici nu este întotdeauna pozitivă, deorece eroinele au o imagine sexi, cu forme voluptoase, care, de cele mai multe ori, sunt scoase în evidență de ținutele în care apar. Fiind expuși la astfel de imagini, copiii tind să deprindă convingeri deformate în privința aspectului feminin și să aibă o stimă de sine scăzută la maturitate.

Putem lua ca exemplu filmele Spiderman sau Superman. În aceste filme de acțiune este promovată imaginea personajului masculin ca fiind un om puternic, inteligent și capabil să lupte cu forțele rele. Deseori în aceste filme personajele feminine apar ca ființe firave, delicate, lipsite de apărare, punându-se accentul pe imaginea lor. Cercetătorii au concluzionat că expunerea celor mici la stereotipul de femeie frumoasă aflată în poziția de victimă duce la scăderea respectului față de corpul unei femei și deformează valoarea pe care aceasta o are în societate, ducând la o viziune mai puțin egalitaristă între femei și bărbați.

Personajele feminine au parcurs un drum lung în filmele cu super-eroi, iar imaginea personajelor feminine vulnerabile a fost echilibrată de apariția filmelor cu super-eroine. În filmul X-Men, spre exemplu, apar personaje feminine, cum ar fi Storm, Jean Gray, și Dazzler, fiecare având abilități unice, competențe cognitive și fizice suprarealiste.

Era de așteptat ca expunerea la această nouă generație de eroine să ducă la stabilizarea egalității de gen și creșterea stimei de sine pentru persoanele de sex feminin. Însă, chiar și în aceste cazuri, femeile sunt reprezentate de multe ori într-un mod nerealist, cu un caracter sexual proeminent și forme de invidiat.

Chiar dacă rolurile femeilor din filmele cu super-eroi au evoluat de la statutul de victimă neajutorată la super-eroine, înfățișate ca zeițe sexuale, rezultatul este același: este subminată percepția femeilor asupra trupurilor si competențelor lor fizice, iar această trecere nu îmbunătățește convingerile în ceea ce privește rolul femeii în societate.