Dezvoltatorul Seth Bling a creat un program de inteligența artificială care a reușit să treacă de primul nivel al jocului Super Mario din numai 34 de încercări, conform mentalfloss.com.

Super MarioFoto: Captura YouTube

Comparând felul în care joacă programul, supranumit MarI/O, cu felul în care joacă un om, se observă că programul folosește multe sărituri și ezită foarte puțin. MarI/O nu a știut de la bun început cum să parcurgă jocul, dar după primele încercări a prins rapid mișcările și a memorat erorile. Acest proces este numit neuroevolution, o formă de actualizare a rețelei neuronale artificiale prin utilizarea unor algoritmi evolutivi creați pe baza evoluției biologice.

Programul de inteligență artificială MarI/O a ”văzut” jocul Mario în alb și negru: lucrurile pe care putea păși erau interpretate prin blocuri albe, în timp ce inamicii erau identificați prin spații negre. MarI/O a deprins mișcările din joc prin încercări repetate și a reținut comenzile corecte în funcție de succesul rezultatelor. Strategiile cele mai de succes au fost păstrate în sistem și au condus programul până la a 34-a încercare de a termina nivelul.