​Cercetătorii din Barcelona au descoperit că mediul în care cresc copiii are o legătură directă cu dezvoltarea capacităților lor cognitive, informează dailymail.co.uk.

Copil in parcFoto: MorgueFile.com

Un grup de cercetători spanioli au efectuat o serie de experimente pentru testarea atenției și memoriei pe un grup de 2.500 de elevi și au asociat rezultatele testelor cu datele obținute prin satelit pentru a calcula expunerea acestora la mediul natural. Testele au aratat faptul că elevii care au crescut în apropierea spațiilor verzi sau în apropierea apelor sunt cu aproximativ un an mai avansați în dezvoltarea lor mentală decât aceia care au crescut într-un mediu aglomerat urban.

Autorii studiului susțin că abilitățile de gândire sunt influențate, într-un procent ce variază între 20 și 65%, de poluarea atmosferică și expunerea la mediul natural. Aceștia au adăugat că studiul efectuat nu a ținut seama de statutul social al familiilor și nici de veniturile lor.

"În urma studiului am descoperit o asociere benefică între expunerea la spațiul verde și dezvoltarea cognitivă în rândul elevilor, care a fost parțial mediată de reducerea expunerii acestora la aerul poluat", a declarat unul dintre cercetători.

"Aproximativ jumătate din populația lumii trăiește în orașe și se estimează că până în anul 2030, 3 din 5 persoane vor trăi în mediul urban, în întreaga lume. Zonele urbane sunt caracterizate de o rețea de infrastructuri artificiale, ce au un nivel crescut de poluare și porțiuni reduse de spații verzi. Expunerea copiilor la factorii poluanți, cum ar fi aerul urban și zgomotul, a fost asociată cu efectele negative ale dezvoltării lor cognitive. Descoperirile noastre arată că un mediu natural, compus din spații verzi și spații situate în apropierea apelor, are un impact benefic pentru dezvoltarea cognitivă, iar o parte din acest efect rezultă din protecția împotriva factorilor poluanți, caracteristici mediului urban”, a declarat unul dintre cercetătorii Centrului de Epidemiologie și de Cercetare a Mediului Înconjurător din Barcelona.