Cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Centrul Național de Nanotehnologie din China susțin că noile dispozitive electronice, ce pot fi injectate la nivelul creierului, revoluționează medicina de specialitate și ajută la tratarea unor boli neuronale și a accidentelor cerebrale, informează pcworld.com.

Noile componente, de forma unei structuri din polimer căreia îi sunt atașate tranzistoare și electrozi, au fost testate în prezent pe creierul șoarecilor de laborator. Aceste dispozitive sunt concepute special la dimensiuni microscopice pentru a putea fi injectate printr-o seringă cu diametrul de 0.1 milimetri. Odată introduse în țesutul cerebral, componentele electronice se deschid ca o plasă și devin parte din sistemul ventricular al creierului.

Prin intermediul noii tehnologii, ce permite comunicarea între dispozitivul implantat și un calculator, se poate monitoriza activitatea cerebrală și se poate stimula creierul pentru a reacționa la obiectele aflate în mediul înconjurător. În curând aceste dispozitive vor face posibilă citirea gândurilor, dar și controlarea unor obiecte numai cu puterea minții.

"Pentru viitor ne-am propus să extindem această tehnologie pentru a încorpora cipuri multifuncționale conectate la dispozitive wireless. În plus, tehnologia ar putea fi dezvoltată pentru a trata leziuni ale creierului, accidentele vasculare cerebrale, dar și afecțiuni neuronale precum Parkinson", a declarat unul dintre specialiștii implicați în proiect.

Cercetătorii estimează că până în anul 2020 vor reuși, prin intermediul acestei tehnologii, să dezvolte cipuri ce pot fi implantate în creier pentru a controla orice sistem computerizat.