Noua tehnologie este în prezent testată pe mașini de către Direcția de Dezvoltare a Sistemelor de Detectare a Alcoolemiei, informează dailymail.co.uk. Dotările auto care măsoară consumul de alcool cuprind senzori pentru detectarea alcoolemiei din aerul expirat, precum și senzori tactili folosiți în același scop.

Senzori care detecteaza consumul de alcool al soferuluiFoto: Captura YouTube

Sistemul bazat pe măsurarea nivelului de alcool din aerul expirat măsoară moleculele de alcool din respirația conducătorului auto, iar senzorii tactili folosesc o tehnologie bazată pe razele infraroșii. Alcoolul absoarbe lungimi de undă luminoasă, iar prin măsurarea intensității luminii, senzorii pot indica cu precizie nivelul de alcool din sânge. În ambele cazuri, dacă nivelul de alcool din sângele șoferului este mai mare de limita legală, mașina își blochează automat funcțiile de pornire.

Proiectul a început în 2008 si a fost gândit pentru a preveni conducerea sub influența alcoolului, în special pentru a reduce consumul de alcool printre șoferii tineri, dar și pentru a contribui în lupta împotriva accidentelor rutiere.