Un studiu confirmă ceea ce în literatura psihologică de specialitate se susține de ceva vreme, și anume, faptul că femeile își schimbă atât opțiunile culinare, cât și comportamentul atunci când mănâncă în prezența bărbaților, scrie thesocietypages.org.

La masaFoto: MorgueFile.com

Cercetătorii susțin că în prezența bărbaților, femeile optează pentru cantități mai mici de alimente, făcând o asociere între conținutul caloric scăzut și gradul de feminitate.

Pentru a confirma acest lucru, Kate Handley, absolventă a studiilor de doctorat în sociologie, a realizat un studiu ce a constat în compararea a două ipostaze: felul în care se comportă femeile atunci când mănancă în prezența unei persoane de același sex cu felul în care se comportă atunci când sunt însoțite de persoane de sex opus. Au fost efectuate 42 de ore de observare a acestor două ipostaze în cadrul unor restaurante din Statele Unite ale Americii.

Analizând comportamentul a 72 de femei, Kate Handley a constatat că în prezența unei persoane de sex masculin femeile sunt mai atente la felul în care mănâncă, își măsoară mușcăturile cu atenție, mănâncă încet, folosesc șervetul de masă în mod delicat și au o postură corectă. În schimb, femeile însoțite de o persoană de sex feminin au tendința să ia porții mai mari de mâncare, să mănânce mai rapid și să fie în general mai puțin atente la felul în care mănâncă și la postura pe care o au în timpul mesei.

Pe parcursul acestui studiu, Kate a observat că se poate întâmpla ca femeile să aibă tendința de a lua înghițituri mai mari chiar și în prezența unui bărbat, însă această tendință este rapid suprimată. Acest lucru demonstrează că femeile își schimbă în mod deliberat comportamentul pentru a părea mai feminine. Alte schimbări ce ies în evidență sunt legate și de felul în care folosesc șervetul pe parcursul mesei și, așa cum este de așteptat, în compania bărbaților, femeile folosesc șervetul mai des, mai precis și mai atent decât atunci când se află în prezența unei alte femei.

Diferențele între cele două ipostaze în care au fost surprinse femeile pe durata unei mese arată două lucruri importante: în primul rând faptul ca femeile sunt înclinate să se comporte conform normelor feminine atunci când sunt în prezența unui bărbat, mai degrabă decât atunci când sunt în prezența unei persoane de același sex și, în al doilea rând, cel mai important aspect elucidat de acest studiu fiind observația conform căreia genul unei persoane este stabilit atunci când se intenționează acest lucru și nu ține de o caracteristică internă, exprimată în mod coerent în orice situație.