Trăim în pragul unei noi ere: era centenarilor. O treime din copiii născuți în zilele noastre vor ajunge la vârsta de 100 de ani datorita noilor descoperiri din știință și medicină, conform estimărilor raportate de Institutul Național de Statistică din Marea Britanie, informează mentalfloss.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest fenomen are loc la nivel global: în timpurile noastre speranța de viață a oamenilor întrece orice așteptări pe care ni le-am fi putut închipui.

Pentru aceia dintre voi care au fost născuti în ultima parte a secolului XX, șansele de a ajunge la a 100-a aniversare sunt înjumătățite, dar dacă intenționați să trăiți la fel de mult, trebuie să căutați o modalitate de a vă crește șansele. Așadar, care sunt secretele unei vieți îndelungate?

Centenarii din întreaga lume fac publice secretele unei vieți îndelungate, valabile chiar și pentru aceia care au un stil de viață mai puțin sănătos.

Cei mai în vărstă oameni sunt identificați și monitorizați de către organizații precum Institutul de Cercetări Gerontologice și Cartea Recordurilor, iar atunci când este înregistrat un nou record, întrebarea cel mai frecvent pusă este: ce stil de viață ați adoptat pentru a depăși 100 de ani? Răspunsurile sunt la fel de variate precum oamenii, însă sunt câteva aspecte comune tuturor cazurilor.

Cel mai adesea centenarii susțin că dieta este principalul aspect căruia i se datorează recordul de a avea o viață îndelungată. Misao Okawa, în vârstă de 115 ani, pune longevitatea pe seama unei diete bazate in principal din sushi; Jeanne Calment, în vârsta de 122 de ani, asociză recordul vârstei sale cu o dietă bazată pe ulei de masline și ciocolată; Besse Cooper, cu vârsta de 116 ani, pune accentul pe evitarea mâncării de tip fast-food, iar Emiliano Mercado del Toro, în vârstă de 115 ani, susține că secretul unei vieți îndelungate este porția zilnică de făină de porumb, unt și lapte, servite cu pește sărat.

Dar dacă toate aceste alimente vi se par contraindicate unei vieți longevive, atunci ce părere aveți despre Emma Morano în vârstă de 115 ani, pentru care o masă ideală este alcătuită din ciocolată, trei ouă și băuturi spirtoase.

Un alt aspect vizează porțiile de mâncare reduse cantitativ, iar un exemplu în acest sens este cazul lui Jiroemon Kimura, adept al confucianismului, care susține că secretul constă în a mânca până când te simți în proporție de 80% sătul.

În ceea ce privește viciile, nu există un acord comun. Unii centenari susțin că este bine să ai câteva vicii, alții susțin că este ideal să nu ai niciunul. Dieta recomandată de către Jeanne Calment include consumul de vin, în timp ce Fred Hale, în vârstă de 113 ani, consideră că o gură de whiskey consumată ocazional este benefică. Alții, precum Christian Mortensen, în vârstă de 115 ani, afirmă că nu a exagerat niciodată cu alcoolul, dar s-a bucurat întotdeauna de un trabuc bun.

Pe de altă parte, aceia care au fost nefumători și nu au consumat alcool, ducând o viață sănătoasă, chiar dacă au depășit vâsta de 100 de ani, tot nu i-au întrecut pe aceia care au avut astfel de vicii.