Liderul nord-coreean Kim Jong-un, care vizeaza de obicei oficiali militari de rang inalt si rivali, si-a indreptat furia, saptamana aceasta, catre o crescatorie de testoase de la periferia Phenianului, pe care a infierat-o, intre altele, pentru ca nu produce homari, relateaza Mediafax citand CNN.

Kim Jong-un, liderul unui regim izolatFoto: Agerpres/AP

Potrivit agentiei de presa nord-coreene de stat KCNA, Kim Jong-un a criticat o serie de "deficiente grave" in timpul unei inspectii recente la crescatoria Taedonggang.

El a criticat crescatoria pentru ca nu a acordat suficienta atentie indicatiilor tatalui sau care, potrivit KCNA, este cel care a inspirat proiectul pentru a "asigura poporului testoase gustoase si hranitoare, cunoscute ca un tonic pretios inca din vechime".

"Este greu de inteles ca ferma vizitata de Kim Jong-il nu a aranjat nici macar sala pentru educatie in istoria revolutionara", a declarat Kim Jong-un citat de KCNA. "Angajatii care nu si-au intiparit adanc in minte faptele sale de conducere abia daca-si pot indeplini rolul de maestri in productie", a continuat el.

Kim Jong-un a adaugat, apoi, pe un ton amenintator, ca atmosfera de la crescatorie este complet diferita de a altor proiecte pe care le-a vizitat.

Instalatia a fost conceputa sa creasca si homari de apa dulce. Insa, din cauza "incompetentei, gandrii depasite si stilului de munca iresponsabil" al managerilor, a esuat sa faca acest lucru, a mai declarat Kim Jong-un, potrivit KCNA.

Coreea de Nord se pregateste sa marcheze 70 de ani de la crearea Partidului Muncitorilor din Coreea (PMC), un eveniment susceptibil sa fie sarbatorit in mod somptuos, cu hrana la care majoritatea nord-coreenilor pot doar sa viseze. Insa, din cauza embargoului ONU, inclusiv asupra importurilor de lux, aceasta tara izolata este nevoita sa-si asigure singura productia - de homari in acest caz.

In acest context, liderul nord-coreean a lansat un nou val de critici dure. "Intregul personal si poporul muncesc din greu, zi si noapte, ca sa ofere cadouri cu ocazia celei de-a 70-a aniversari de la fondarea PMC, dar este greu de inteles cu ce succese vor sa intampine functionarii si angajatii fermei festivalul din octombrie", scrie KCNA citandu-l pe reprezentantul celei de a treia generatii a dinastiei staliniste.

Kim Jong-un a laudat numeroase intreprinderi in urma unor vizite "neplanificate", dar au mai fost cazuri in care si-a exprimat nemultumirea profunda, in trecut.

In 2014 el s-a plans de faptul ca erau "prea multe" previziuni meteorologice "incorecte", in timpul unei vizite la o instalatie meteorologica.

Ziarul de stat Rodong Sinmun ilustra materialul respectiv cu imagini in care Kim Jong-un aparea rosu la fata in timp ce-i critica pe meteorologi. Acuzand echipamentul si metodele stiintifice depasite, el sublinia importanta unor previziuni "exacte", care sa protejeze vieti si proprietati de "fenomenul climatic anormal" si sa salveze agricultura si pescariile de la dezastre naturale, scria Rodong Sinmun.

In 2013,Kim Jong-un s-a impiedicat de o dala sparta din care cresteau buruieni in timp ce se plimba prin parc. Iritat, liderul suprem s-a aplecat si a smuls buruienile fir cu fir, potrivit KCNA. Ulterior i-a criticat aspru pe functionarii de la parcuri de distractii, despre care a spus ca au "un spirit de servire a poporului sub zero".