Se spune că mersul pe bicicletă nu se uită niciodată. Acest lucru sugerează că odată ce ai deprins această abilitate, ți se va părea foarte simplu de executat. Dar este acest lucru adevărat?

BicicletaFoto: Captura YouTube

O echipa de ingineri, prezentată de producția Smarter Every Day, s-a gândit la o provocare. S-ar descurca, oare, oamenii să meargă pe o bicicletă care este special concepută ca înclinarea ghidonului spre dreapta să direcționeze roata spre stânga și înclinarea spre stânga să o direcționeze spre dreapta?

În videoclip vedem că a merge pe această bicicletă cu direcția inversată nu este atât de simplu pe cât am crede, indiferent cât de bine am ști să mergem pe o bicicletă obișnuită. "Această bicicletă mi-a dezvăluit un adevăr profund. Aveam cunoașterea felului în care funcționează o bicicletă, dar nu aveam înțelegerea modului ei de operare. Prin urmare, cunoașterea nu duce la înțelegere", afirmă Destin, producătorul emisiunii Smarter Every Day, conform dailyliked.net.

De-a lungul a multor încercări, rezultatele provocării au dezvăluit posibilitatea de a schimba înclinațiile cognitive obișnuite prin care creierul procesează informația percepută la nivelul simțurilor. "A fost, totuși, o experiență ciudată. Atunci când reușeam să dețin controlul, orice detaliu îmi putea distrage atenția, făcându-mi creierul să funcționeze așa cum era învățat, ajungând să pierd din nou controlul", declară Destin.

În tot timpul petrecut pentru se dezvăța de vechile obișnuițe ale mersului pe bicicletă, pentru a reuși să dețină echilibrul pe bicicleta cu direcția inversată, Destin a rămas cu o singură neclaritate: ar mai putea, oare, să meargă pe o bicicletă normală? "Acesta a fost unul dintre cele mai frustrante momente din viata mea. (...) Am vrut să dovedesc că pot să îmi eliberez creierul de înclinațiile cognitive normale, dar în acest moment sunt destul de convins că nu pot decât să redesemnez funcțiile acestora."