"În trecut au existat anumite derapaje iar efectele negative nu au întârziat să apară. Faptul că România a fost pe ultimul loc din Europa, la un moment dat, în ceea ce priveşte egalitatea de şanse, spune multe. (...) Cred că cifrele vorbesc de la sine despre modul în care se prezintă egalitatea dintre femei şi bărbaţi. Dacă ne uităm la nivel politic, în Camera Deputaţilor avem 13,4% femei, iar în Senat 8,39%. La nivelul consiliilor judeţene nu avem niciun preşedinte femeie, avem 1,87% femei primar de municipiu, 2,29 % femei primar de oraşe şi 3,83 femei primar de comune", a declarat Ioana Liana Cazacu, secretar de stat din Ministerul Muncii, in cadrul dezbaterii ''Egali, dar diferiţi'', organizată miercuri, la Palatul Parlamentului, de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.

Femei mergand la biserica, Macea, AradFoto: Calin Crestin

Ziua egalității de șanse între femei și bărbați este marcată, începând cu 2015, la data de 8 mai, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.

Proiectul legislativ, inițiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi pentru și trei abțineri. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015, conform Agerpres.