Marele maestru international Nigel Short a starnit controverse in Marea Britanie, dupa ce a afirmat ca femeile si barbatii ar trebui sa accepte ca au moduri diferite de a gandi si ca reprezentantele sexului frumos nu pot juca sah la acelasi nivel ca barbatii, scrie The Telegraph.

Fetele si sahulFoto: MorgueFile.com

Intr-un interviu acordat revistei New in Chess in care discuta despre numarul redus de femei care pot juca sah la nivel competitiv, Short a declarat: "De ce ar trebui sa functionam la fel? Nu am nici cea mai mica problema sa accept ca sotia mea (Rea) are un nivel mult mai mare de inteligenta emotionala decat mine".

"La fel, ea nu este stanjenita de faptul ca imi cere sa ii parchez masina in garajul nostru mic".

"Nu este unul mai bun decat celalalt, avem doar abilitati diferite. Ar fi minunat sa vezi mai multe fete jucand sah, si la un nivel mare, dar decat sa discutam despre inegalitate poate ca ar trebui pur si simplu sa acceptam acest lucru ca un fapt".

Si Garry Kasparov impartasea opinia lui Nigel Short: "Femeile, prin natura lor, nu sunt jucatoare exceptionale de sah: nu sunt mari luptatoare".

Declaratiile fostului campion britanic au starnit furie in randul jucatoarelor de sah. Amanda Ross, care conduce clubul Casual Chess din Londra, a declarat ca este "incredibil de daunator cand cineva atat de respectat sustine sexismul".

Ea a argumentat ca fosta campioana mondiala Judit Polgar l-a invins pe Nigel Short.

Short i-a raspuns pe Twitter: "Pare ca suferi de neintelegere. Barbatii si femeile chiar au creiere diferite. E o realitatea biologica. Mai mult, nu am spus niciodata ca femeile au o gandire inferioara".

Judit Polgar a declarat, pentru The Telegraph: "Cred ca am dovedit in cariera mea ca, prin cantitatea potrivita de munca, dedicatie, talent si dragoste pentru joc este posibil sa concurezi cu cei mai buni jucatori de sah din lume chiar daca multi dintre colegii mei erau sceptici in ceea ce priveste potentialul meu.

Desigur, nu e usor in conditiile in care multi jucatori masculini de sah spun ca am fost o exceptie. Sper ca vor fi mai multe femei care vor putea dovedi din nou ca femeile care isi concentreaza energia intr-un scop pot juca sah la nivelul celor mai buni jucatori masculini. Barbatii si femeile sunt diferiti dar exista mai multe feluri de a gandi si de a lupta ajungand la acelasi rezultate".