Putine chestiuni au impartit internetul in doua tabere cum s-a intamplat cu anuntul facut miercuri de BBC in legatura cu renuntarea la Jeremy Clarkson de la Top Gear. Fanii spun ca incidentul nu trebuia sa devina public, insa cealalta tabara spune ca deja s-au adunat mult prea multe gesturi reprobabile si deja nu se mai putea continua asa.

Jeremy ClarksonFoto: Captura YouTube

Argumentele pro-Clarkson

Top Gear exista de peste 35 de ani, Clarkson a lucrat pentru emisiune mai bine de doua decenii, insa formatul care a cucerit lumea a pornit in 2002. Acum emisiunea a ajuns sa aiba o audienta de 350 miliioane la nivel mondial, ceea ce inseamna peste populatia Statelor Unite.

Se estimeaza ca BBC a castigat peste 50 milioane lire anual din show-urile Top Gear, in timp ce alte divizii ale gigantului media pierd bani. Top Gear e un brand reprezentativ pentru Marea Britanie si de emisiune au auzit oameni din cele mai exotice regiuni de pe glob, din Tadjikistan, pana in Polinezia Franceza. Clarkson e mult prea cunoscut si mult prea valoros incat BBC sa isi permita sa renunte la el, spun fanii emisiunii. Ei mai spun ca fara trio-ul celebru, Top Gear nu va mai fi la fel, ci va fi mult prea plictisitoare.

Glumele lui Clarkson au fost apreciate de milioane de oameni tocmai fiindca sunt dure si sunt facute fara retinere. Conteaza enorm locurile exotice in care s-a filmat si evident masinile, multe dintre ele rare. Cei trei au avut curajul sa "desfiinteze" fara frica multe modele auto cu pretentii, iar publicului i-a placut atitudinea, mai ales ca multe emisiuni auto glorifica masinile testate.

Episodul de la care a pornit scandalul este considerat banal de multi dintre fanii lui Clarkson. Ei spun ca multi oameni au neintelegeri cu colegii de serviciu si chiar se mai lovesc, insa e o chestiune de rezolvare intre barbati, nu public, cu sanctiuni.

Argumentele anti-Clarkson

Exact la punctul de mai sus s-au referit cei care spun ca Jeremy trebuie sa plece. Ei spun ca este inadmisibil sa injuri un coleg 20 de minute si apoi sa-l lovesti. BBC a dovedit ca tine la angajatii sai, luand curajoasa masura de a renunta la Clarkson, in loc sa musamalizeze totul.

Cei care spun ca BBC a luat o decizie buna subliniaza ca acum este momentul ideal ca emisiunea Top Gear sa se "reseteze". BBC nu ar trebui sa caute un om stil Clarkson, ci oameni mai decenti, cu simtul umorului, insa si cu cel al masurii.

Un alt argument tine de faptul ca s-a cam "umplut paharul" dupa ce in ultimii ani Jeremy Clarkson a facut remarci xenofobe si rasiste. Aceste remarci nu ar trebui vazute ca simple glume, spun opozantii lui Clarkson, fiindca emisiunea are o audienta atat de mare si in consecinta isi poate influenta privitorii de peste tot de pe glob.

In cateva cazuri s-au starnit conflicte diplomatice, ambasadorii au reactionat si parerea multora a fost ca Jeremy Clarkson a fost scapat de sub control si merge mult prea departe cu remarcile.

A avut BBC dreptate renuntand la Clarkson? Unii ar spune ca da, altii ca nu, cert e insa ca a avut curaj. Si tot la fel de sigur este ca Top Gear nu va mai fi la fel fara cei trei celebri realizatori. Noul Top Gear va trebui sa fie altfel si e posibil sa atraga si alt tip de audienta, chiar daca va pierde multi dintre fani.