La inceputul lunii martie, pe Youtube a fost postat un video denumit "Sunt un ocupant rus" in care apara imperialismul rusesc, iar imaginile au devenit virale si extrem de populare printre nationalisti, ridicand in acelasi timp semnale de alarma in randul fostelor republici sovietice.

"Sunt un ocupant rus"Foto: Captura YouTube

Clipul a adunat deja peste 5,6 milioane de vizualizari dar intre timp s-a aflat ca asa-zisul blogger care l-a postat, Evgeny Yurov, si care a dat si declaratii AFP prin email in care spunea ca nu are nicio legatura cu Kremlinul, de fapt nu exista.

O firma de PR, My Duck's Vision, specialista in clipuri virale, ce face video-uri extrem de asemanatoare, a admis, tot pentru AFP, ca bloggerul nu exista.

"Noi producem propaganda rusesasca pentru Youtube de peste cinci ani, dar aceasta este unul din marile noastre succese", a declarat directorul artistic al firmei, Yury Degtyarev. Clipul a fost comandat de "persoane apropiate partidului de la guvernare", a adaugat el.

Compania My Duck's Vision nu se ascunde cand este vorba de scopul clipului. "Aceasta este noua arma a propagandei rusesti. Si intotdeauna functioneaza mai bine cand propaganda pare spontana", a spus Degtyarev.

Propaganda si dezinformarea sunt puncte cheie pentru Rusia in ceea a fost denumit "razboi hibrid", folosind inselatoria mai degraba decat sa declare de propriu-zis razboi.