Elvetia a cumparat de la o firma germana un nou radar pentru aeroporturile militare, dar se confrunta cu o mare problema: aparatul confunda vacile cu avioanele, scrie AFP.

"Functioneaza la campie, dar la munte, atunci cand spre exemplu o vaca se deplaseaza pe versanti, radarul identifica animalul ca un obiect inamic", a explicat ministrul Apararii, Ulie Maurer, in fata comisiei pentru securitate a camarei inferioare a Parlamentului, potrivit cotidianului Blick.

Armasuisse, agentia federala care se ocupa de achizitiile pentru aparare, a recunoscut ca aceasta problema va determina o intarziere importanta in punerea in practica a noului sistem de radare. Astfel, acesta ar urma sa devina operational cel mai devreme in 2020, fata de 2016, cand era programat sa fie gata.

Potrivit La Tribune de Geneve, primele probleme au fost detectate in 2013. Furnizorul german a obtinut o amanare, dar testele efectuate in vara lui 2014 pe o versiune imbunatatita a aparatului s-au soldat cu un nou esec.

Germanii care folosesc acelasi tip de radar se confrunta si ei cu dificultati.

Elvetia a semnat un contract de 296 milioane franci elvetieni (279 milioane euro) pentru aceste radare.

Thomas Urter, presedintele comisiei parlamentare de securitate, a confirmat informatia, pentru La Tribune de Geneve, dar a explicat ca actualele radare, invechite, trebuie inlocuite. El sustine insa ca "sistemul este total nou. Este normal sa se faca ajustari. E vorba de o problema dar pentru moment nu e o catastrofa".