Internetul a fost impartit in doua tabere de culoarea unei rochii, imagine ce functioneaza ca un experiment de percepere accidentala a unei culori, noteaza The Independent. #The Dress, asa cum este acum cunoscuta pe retelele de socializare, a fost observata de un blogger care a cerut opinia cititorilor. "Va rog sa ma ajutati: este rochia asta alb cu auriu sau albastru cu negru? Eu si prietenii mei nu ne putem intelege", a scris Swiked.

HotNews.roFoto: Hotnews

Site-ul Buzzfeed a preluat postarea si experimentul ciudat al rochiei a devenit curand subiect de discutie la nivel mondial. Echipa albastru si negru nu reuseste sa se inteleaga cu echipa alb si auriu, niciuna dintre tabere nereusind sa intealaga cum ceilalti nu vad acelasi lucru.

Un sondaj realizat de The Independent a scos echipa albastru si negru castigatoare, dar diferenta dintre cele doua tabere a fost foarte mica.

Site-ul Wired a incercat sa lamureasca misterul. Diferitele lungimi de unda de lumina, care corespund diferitelor culori, intra in ochiul nostru prin lentile si lovesc retina, acolo unde pigmentii activeaza conexiunile neuronale, permitand creierului sa formeze semnalele intr-o imagine.

Creierul nostru filtreaza intuitiv pentru a vedea culoarea "adevarata" a unui obiect, dar tenta albastruie a pozei afecteaza aceasta abilitate.

"Ceea ce se intampla este ca sistemul vizual se uita la acest lucru si tu incerci sa inlaturi prejudecata cromatica a luminii naturale. Astfel, oamenii incearca fie sa inlature partea albastra, si astfel ajung sa vada alb si auriu, sau inlatura partea aurie, vazand albastru si negru.

In realitate, rochia este albastru cu negru.