Liderul unei asociatii evreiesti din Roma, Riccardo Pacifici, a fost retinut in Polonia dupa ce a sarit gardul fostului lagar de la Auschwitz, unde ramasese blocat dupa ceremoniile desfasurate marti, informeaza Haaretz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Riccardo Pacifici a ramas blocat marti seara in fostul lagar din Polonia, unde bunicii sai au fost executati de nazisti, relateaza Mediafax.

Dupa ce participase la ceremoniile de comemorare si vorbise in direct la o emisiune a Televiziunii publice italiene, Riccardo Pacifici a descoperit ca portile fostului lagar erau inchise.

El a ramas inauntru impreuna cu Fabio Perugia, purtatorul de cuvant al Comunitatii evreiesti din Roma, cu un prezentator TV, David Parenzo, si cu doi tehnicieni ai Televiziunii publice italiene.

Dupa o asteptare de o ora in ger, timp in care nu le raspunsese nimeni la apeluri, barbatii au incercat sa sara gardul. Au activat sistemul de alarma al muzeului, atragand reactia politiei si agentilor de paza.

Pacifici, Perugia, Parenzo si tehnicienii tv au fost retinuti si interogati la Auschwitz cateva ore. Ulterior, au fost dusi la o sectie de politie unde audierile au continuat inca trei ore.

"Ne-au arestat si ne-au tratat ca pe niste infractori", a declarat Fabio Perugia.

"Am fost detinuti in fostul lagar Auschwitz... O rusine", a transmis Pacifici prin Twitter dupa eliberare.