Doi alpinisti au reusit in premiera sa urce fara mijloace artificiale, ci doar cu corzi si hamuri, cea mai grea ruta a monolitului de granit El Capitan din parcul national Yosemite. Pentru a urca peretele de 900 de metri alpinistii au avut nevoie de 19 zile, dormind in corturi suspendate si urcand noaptea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Kevin Jorgeson (30 de ani) si and Tommy Caldwell (36 de ani) devin primii oameni care au urcat fara mijloace artificiale legendarul El Capitan. Au avut doar corzi si hamuri, insa nu si scarite sau alte mijloace mecanice care sa ii ajute sa traverseze punctele delicate, asa cum au avut toti cei care au urcat varful inaintea lor.

Si-au inceput ascensiunea in 27 decembrie si au izbandit 19 zile mai tarziu, pe 14 ianuarie, tot acest timp petrecandu-l "in perete", fie urcand, fie odihnindu-se. Inaintarea se face foarte greu din cauza dificultatilor din perete si nu au lipsit momentele grele cand doar corzile de siguranta i-au salvat de la o cadere letala.

Formatiunea stancoasa spectaculoasa se afla in parcul national Yosemite, are 900 de metri inaltime si a primit numele in 1851, muntele fiind abreviat "El Cap" de fanii sai.

Sunt peste 100 de drumuri pana in varful celebrului El capitan, insa cea mai grea este ruta directa - Dawn Wall - este zidul de 900 de metri urcat de cei doi aventurieri