"Athena" a devenit oficial primul robot umanoid care a calatorit intr-un avion comercial ca pasager, cu o cursa de linie din Statele Unite in Germania, a anuntat luni aeroportul din Los Angeles, scrie agentia UPI, citata de Agerpres.

Robotul AthenaFoto: Captura YouTube

Robotul s-a imbarcat, in jurul amiezii, insotit de doi oameni de stiinta germani, de pe Aeroportul International Los Angeles, intr-o aeronava a companiei Lufthansa cu destinatia Frankfurt, au anuntat pe contul de Twitter reprezentantii aeroportului.

Athena a trecut prin aproximativ aceleasi proceduri de check-in ca orice pasager care se imbarca pentru un zbor cu avionul, insa a fost nevoie ca in locul detectorului de metale sa fie scanat cu un dispozitiv special, a declarat Nancy Suey Castles, purtatoare de cuvant a aeroportului din Los Angeles, potrivit Reuters.

Robotul a avut un bilet la clasa economica, iar pe timpul zborului robotul a fost comutat in pozitia 'off', fiind asistat indeaproape de cercetatorii germani Alexander Herzog si Jeannette Bohg de la Max Planck Society din Germania.

Avand de o infatisare fizica asemanatoare cu a unei persoane, robotul Athena, realizat de compania Sarcos din Salt Lake City (Utah), dispune de un sistem complex de senzori si programe software, fiind proiectat sa poata actiona in zone foarte periculoase pentru oameni, cum ar fi de exemplu zona expusa unui accident nuclear.

"Robotul ar fi putut fi livrat intr-o cutie speciala ca orice alt echipament electronic, insa cercetatorii au vrut sa vada reactia pasagerilor din avion atunci cand un robot calatoreste impreuna cu ei", a declarat Nancy Suey Castles, potrivit Reuters.

"Si, in plus, un bilet de avion este mult mai ieftin", a glumit Alexander Herzog.

Proiectul Athena va fi definitivat de cercetatori de la Institutul Max Planck din Germania in colaborare cu cercetatori ai Universitatii California de Sud.