Peru va da in judecata organizatia ecologista Greenpeace pentru ca a deteriorat liniile de la Nazca lasand urme in desert in timpul unei reclame publicitare, scrie The Guardian. "Este o jignire la adresa tuturor lucrurilor pe care peruani le considera sacre", a declarat Luis Jaime Castillo, Ministrul adjunct al Culturii.

Greenpeace lasa urme pe liniile de la NazcaFoto: Captura YouTube

Ministrul a spus ca guvernul va actiona organizatia in instanta pentru ca au "atacat monumente arheologice", o infractiune pedepsita cu pana la sase ani de inchisoare.

Activistii au intrat intr-o zona "strict interzisa" de langa figura unei pasari colibri, potrivit ministrului. Acestia au pus litere galebene mari care formau mesajul "E timpul pentru schimbare! Viitorul este regenerabil".

Mesajul era adresat delegatiilor din cele 190 de tari cae participau la negocierile ONU din Lima.

Castillo a spus ca nimeni, nici macar presedinti si ministri, nu a avut voie sa intre in zona in care au intrat activistii fara autorizatie. In plus, oricine primeste autorizatie trebuie sa poarte pantofi speciali.

Liniile de la Nazca sunt o serie de geoglife care reprezinta creaturi vii, plante stilizate si figuri imaginare scrijelite pe suprafata solului in urma cu 1500-2000 de ani. Se crede ca acestea foloseau ritualurilor legate de astronomie.

"Sunt foarte fragile. Acestea sunt doar pietre negre pe un fundal alb. Daca mergi pe acolo, urmele vor ramane sute sau mii de ani. Si linia pe care ei au distrus-o este cea mai vizibila si cea mai usor de recunoscut dintre toate", a precizat Castillo.

"Activistii au fost foarte atenti in ceea ce priveste protejarea liniilor de la Nazca. Grupul ia acest caz in serios si va investiga situatia", a declarat purtatorul de cuvant al Greenpeace, Tina Loeffelbein".

Cu toate acestea, Loeffelbein nu a vrut sa precizeze daca organizatia ecologista va identifica persoanele implicate, asa cum a cerut guvernul peruan.

"Peru nu are nimic impotriva mesajului Greenpeace. Suntem cu totii ingrijorati de schimbarie climatice. Dar mijloacele nu justifica scopul", a concluzionat ministrul Castillo.