Una dintre supravietuitoarele Holocaustului, care a scapat din camera de gazare de la Auschwitz, va implini in curand 101 ani, relateaza Express.co.uk.

Klara Marcus, care a declarat ca “Dumnezeu a vegheat asupra ei”, cand a scapat din camera de gazare, se pregateste sa aniverseze 101 ani.

Ea a fost capturata in 1944 si trimisa la lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde au pierit cel putin 1 milion de persoane.

Pe atunci in varsta de 30 de ani, Klara a fost obligata sa renunte la haine si a marsaluit alaturi de sute de femei intr-o camera de gazare, insa a supravietuit gratie epuizarii stocului de gaz necesar acestei operatiuni.

Supravietuitoarea holocaustului a povestit : “Am fost aleasa catre sfarsitul zilei, alaturi de un grup mare de femei si am fost pregatite pentru gazare. Insa cand ne-au introdus in camera destinata gazarii si au plecat sa porneasca instalatia, au realizat ca nu mai au gaz. Unul dintre gardieni a facut o gluma spunand ca a fost ziua noastra norocoasa si ca au omorat atat de multi oameni incat nu le-a mai ramas gaz si pentru noi. Dumnezeu m-a ocrotit in ziua aceea”.

Klara Marcus, originara din Maramures, a primit recent vizita unui reprezentant al guvernului, Anton Rohian, cu cateva saptamani inaintea zilei sale de nastere (1 ianuarie 1914).

Rohian a declarat: “V-am adus un buchet de flori, o sticla de sampanie si o diploma de excelenta, in semn se multumire pentru ca ati revenit in Maramures, in ciuda momentelor grele prin care ati trecut. Este important sa nu uitam trecutul”.

Klara Marcus a primit cu bucurie vizita oficialului roman si a sarutat drapelul.

Lagarul ce concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de trupele sovietice in ianuarie 1945.