Compania imobiliara din Moscova care planuia sa amplaseze o instalatie electrica ce seamana cu "Ochiul lui Sauron", ochiul raului aflat in centrul romanelor fantasy ale lui JRR Tolkien, a abandonat planurile dupa plangerile Bisericii si ale liderilor locali, scrie BBC.

Proiectul "Ochiul lui Sauron" a fost opritFoto: Captura YouTube

„Din pacate, suntem obligati sa renuntam la proiectul Ochiul lui Sauron”, se arata intr-un comunicat de presa al grupului Svecheniye, care isi cere scuze „pentru o asemenea reactie publica”.

Desi proiectul avea ca scop marcarea celui mai recent film The Hobbit, acesta nu era un eveniment publicitar si „nu avea nici un substrat religios sau politic”.

Negarea unui substrat religios vine dupa criticile Bisericii Ortodoxe Ruse, care prin purtatorul sau de cuvant a precizat ca Ochiul lui Sauron „este un simbol demonic. Un asemenea simbol al triumfului raului se ridica deasupra orasului, devenind practic cel mai inalt obiect din acest oras. Este asta ceva rau sau ceva bun? Mi-e teama ca cel mai probabil este ceva rau. Doar sa nu fiti surprinsi mai tarziu daca ceva rau se va intampla cu orasul”.

Biroul primarului din Moscova afirma ca cel mai probabil autoritatile vor indeparta Ochiul lui Sauron pentru ca acesta a fost instalat fara permisiunea lor.

Cu toate acestea, unii utilizatori ai retelelor de socializare cred ca obiectiile bisericii se vor dovedi a fi contra-productive.

„Acum, magia si vrajitoria vor capta si mai mult atentia publicului", scrie un cititor al publicatiei Komsomolskaia Pravda.

O persoana sugereaza o alternativa pentru locatia Ochiului lui Sauron: „Acoperisul Ambasadei SUA este cel mai potrivit loc pentru el”.