Controversatul genetician american James Watson isi va primi inapoi medalia Nobel, la cateva zile dupa ce a vandut-o la licitatie cu 4,75 de milioane de dolari, chiar de la persoana care a cumparat-o, Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, relateaza Mediafax.

"Cumparatorul Alisher Usmanov a achizitionat medalia pentru a o inapoia detinatorului ei", a anuntat miercuri, intr-un comunicat, USM, holdingul magnatului rus, care detine numeroase afaceri in industria metalurgiei si in domeniul internetului, a carui avere a fost estimata de revista Forbes la 18,6 miliarde de dolari.

"Astfel, conform proiectului sau initial, profesorul Watson va putea sa doneze banii obtinuti din acea vanzare unor institute de cercetari stiintifice care l-au format, precum Universitatea Chicago, Universitatea Indiana si Universitatea Cambridge, dar si laboratorul Cold Spring Harbor din Long Island", precizeaza acelasi comunicat de presa.

James Watson, genetician si biochimist american, in varsta de 86 de ani, a castigat premiul Nobel pentru medicina in 1962, dupa ce a descoperit, in 1953, impreuna cu Francis Crick si Maurice Wilkins, structura in forma de spirala dubla a acidului dezoxiribonucleic (ADN). Studiul lor este considerat una dintre dintre descoperirile stiintifice majore din istoria omenirii.

In 2007, James Watson a fost criticat pentru declaratiile sale facute intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Times, in care a lasat sa se inteleaga ca persoanele africane ar fi mai putin inteligente decat occidentalii. In urma acelui scandal, savantul american a fost nevoit sa demisioneze din functia de presedinte al Cold Spring Harbor Laboratory (CHSL) din Long Island, New York.

Recompensa primita in 1962, realizata din aur de 23 de carate, cu un diametru de 6,6 centimetri, era, potrivit casei Christie's, prima medalie vanduta vreodata la licitatie de un laureat Nobel care este inca in viata. Ea a fost vanduta pe 4 decembrie, intr-o licitatie care a durat doar cateva minute, iar numele cumparatorului a ramas secret pana la anuntul facut de holdingul detinut de Alisher Usmanov.

James Watson dezvaluise pentru Financial Times ca a luat decizia de a-si vinde medalia Nobel deoarece avea nevoie de bani, dupa ce a fost exclus din mai multe societati stiintifice. Insa The New York Times afirma ca renumitul genetician incerca prin aceasta vanzare sa se reabiliteze.

Miliardarul si filantropul rus Alisher Usmanov, in varsta de 61 de ani, a declarat ca, in ceea ce il priveste, a dorit ca prin gestul lui sa aduca un omagiu oamenilor de stiinta si sa sprijine stiintele.

"O situatie in care un om de stiinta remarcabil isi vinde medalia care ii recompenseaza reusitele este, pentru mine, pur si simplu inacceptabila", a declarat el intr-un comunicat.

"Lucrarile sale au contribuit la cercetarile contra cancerului, o maladie din cauza careia a murit tatal meu. Este important pentru mine ca de banii pe care i-am cheltuit pe aceasta medalie sa beneficieze programele de cercetari stiintifice si ca medalia sa ramana alaturi de cel care o merita", a adaugat magnatul rus.