Grupurile de femei si organizatiile pentru drepturile civile din Ungaria au criticat aspru politia dupa ce un video prezentat de institutie blameaza femeile pentru agresiunile sexuale care sunt indreptate impotriva lor, scrie The Guardian. Video-ul prezinta trei prietene care ies in oras, care se imbraca provocator, beau, danseaza si flirteaza inainte ca una dintre ele sa fie abordata de un agresor cu gluga in afara clubului.

Video-ul difuzat de politia din Ungaria, criticat de femeiFoto: Captura YouTube

Video-ul se incheie cu sloganul: "Tu esti responsabila, tu poti face ceva"

Filmul face parte dintr-o serie de trei astfel de video-uri, comandate de politia din Baranya, intr-o initiativa de prevenire a crimelor si a avut premiera la un cinematograf din orasul Pecs.

"Copiile video-ului original au fost oferite reprezentantilor scolilor, acestia avand misiunea de a-l arata elevilor in timpul discutiilor despre infractiuni", spune politia intr-un comunicat de presa.

"In film joaca actori locali populari si Fanni Weisz, activista pentru egalitatea sanselor si a Pecsului".

Asociatia Femeilor din Ungaria a lansat o petitie online, care cere ca video-urile de siguranta publica "sa se concentreze pe infractori, nu pe victime"

Video-ul a caricaturizat sexualitatea femeilor "aproape la nivelul unui film soft-porno" si a sugerat ca "femeile nu ar trebui sa bea sau sa se distreze intr-un mod care nu este pe placul barbatilor, pentru ca un astfel de comportament este o provocare. Video-ul raspandeste in mod intentionat cele mai rele idei ce caracterizeaza o societate extrem de conservatoare si patriarhala", a spus pentru The Guardian Éva Cserháti, de la organizatia NaNe (n.red. femeile din Ungaria unite impotriva violentei) .

Cserháti spune ca si reprezentarea infractorului este problematica.

"Situatia in care un strain ataca o femeie pe o strada intunecata este rara. Majoritatea agresiunilor sexuale sunt comise de o persoana cunoscuta victimei, de cele mai multe ori din cercul ei familial si de prieteni. Aceasta intelegere a violului ca un fenomen social vine din era socialista, cand victima si chiar cetateanul de rand erau blamati, in contrast cu inocenta institutiilor publice, precum politia", a adaugat

Cserháti