O scrisoare pierduta, care a inspirat stilul literar al lui Jack Kerouac din romanul "Pe Drum", a fost descoperita dupa 60 de ani. Scrisoarea, de 16000 de cuvinte, a fost redactata de scriitorul generatiei Beat, Neal Cassady si a fost considerata una dintre cele mai mari pierderi din istoria literara, relateaza The Independent.

Se presupune ca dupa ce a citit scrisoarea, Kerouac a scris prima varianta a romanului "Pe Drum" si a adoptat un stil similar cu cel din proza spontana a lui Cassady.

Scrisoarea s-ar fi pierdut cand Allen Ginsberg i-a imprumutat-o unui prieten care locuia intr-o barca. Kerouac a spus ulterior ca prietenul lui Ginsberg a scapat-o peste bord.

"Era proprietatea mea, o scrisoare pentru mine, iar Allen nu ar fi trebuit sa fie atat de neglijent cu ea, nici el, nici tipul cu barca", a spus Kerouac pentru The Paris Review in 1968.

In cadrul aceluiasi interviu Kerouac a spus ca daca nu s-ar fi pierdut, scrisoarea l-ar fi transformat pe prietenul sau, Neal Cassady, intr-o mare figura literara.

"A fost cea mai mare scriere pe care am vazut-o vreodata, mai buna decat a oricui din America sau cel putin suficient incat sa ii faca pe Melville, Twain, Dreiser, Wolfe sa se intoarca in mormant", a adaugat scriitorul.

Ulterior s-a aflat ca Ginsberg nu a pierdut scrisoarea lui Cassady. Acesta a incercat sa o publice si a trimis-o la Golden Goose Press in San Francisco.

Scrisoarea a fost descoperita mai tarziu de fiica proprietarului unui studio care impartea sediul cu editorul. Aceasta a salvat toate manuscrisele atunci cand Golden Goose Press s-a inchis.

Cunoscuta sub numele de "The Joan Anderson Letter" dupa descrierea pe care Cassady i-a facut-o unei femei cu care a avut o scurta poveste de dragoste, scrisoarea va fi scoasa la licitatie pe 17 decembrie.

Momentan nu pot fi facute estimari referitoare la pretul scrisorii. Manuscrisul original al romanului lui Kerouac s-a vandut cu 2,4 milioane de dolari in 2001.