China construieste o insula gigantica in apele disputate din Marea Chinei de Sud, care ar putea fi folosita ca o pista pentru avioane.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

Imaginile din satelit arata ca statul chinez pune bazele unei piste de aterizare in larg, in insulele Spratly, noteaza Reuters. Insula are o lungime de cel putin 3000 de metri si o latime de aproximativ 200-300 de metri.

Lucrarile de constructie pot fi interpretate ca o sfidare a Statelor Unite care au solicitat inghetarea activitatilor provocatoare din Marea Chinei de Sud, una dintre cele mai mari probleme de securitate din Asia.

Constructia a alimentat temerile referitoare la faptul ca statul chinez ar putea transforma teritoriul disputat din arhipelagul bogat in minerale in instalatii militare, intensificand astfel tensiunile pe apele revendicate si de Taiwan, Malaezia, Filipine, Vietnam si Brunei.

"Angajarea in constructii pe recif se incadreaza in drepturile de suveranitate ale Chinei", a precizat Hua Chunying, purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe.