Elevii finlandezi nu vor mai invata la scoala sa scrie de mana, lectiile de scris fiind inlocuite cu cele de tastat, noteaza BBC. In unele tari scrisul de mana incepe sa devina o "moda invechita", dar Finlanda avanseaza catre era digitala si renunta la cerneala in favoarea tastaturii, potrivit unui ziar local.

Scrisul de mana inlocuit cu tastarea in scolile din FinlandaFoto: MorgueFile.com

Incepand cu toamna anului 2016, elevii nu vor mai invata sa scrie de mana, ci isi vor dezvolta abilitatile de tastare.

"Abilitatile de tastare fluenta sunt o competenta nationala importanta", spune Minna Harmanen de la Consiliul National al Educatiei. Modificarea va fi o schimbare culturala majora, dar tastarea este mai relevanta pentru viata de zi cu zi, spune Hamanen.

Exista unele preocupari referitoare la faptul ca masura ar putea sa dezavantajeze copiii care nu au calculatoare acasa sau scolile care nu au suficiente calculatoare.

Dar, multi oameni au salutat masura. "Pentru majoritatea profesorilor este suficient ca elevii sa distinga literele mici de majuscule", a precizat Susanna Huhta, vicepresedintele Asociatiei Profesorilor de Limba Materna.

Cu toate acestea, Huhta subliniaza ca scrisul de mana ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati motorii fine si sa isi antreneze functionarea creierului si sugereaza ca lectiile de caligrafie sa fie inlocuite cu cele de desen si lucru manual.

Utilizatorii retelelor de socializare din Finlanda lauda initiativa: "Scrisul de mana este o abilitate complet inutila", noteaza unul dintre acestia.