Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan intentioneaza sa extinda deja controversatul si fastuosul palat din capitala, comparat de opozitie cu palatul lui Ceausescu, adaugandu-i o resedinta cu 250 de camere, afirma Camera Arhitectilor din Ankara, scrie Mediafax.

Ak Saray, palatul prezidential al lui ErdoganFoto: Captura YouTube

Complexul (prezidential) nu consta doar intr-un palat ilegal", a declarat joi presedintele Camerei Tezcan Karakus Candan, citat joi de presa turca.

"Resedinta in care va locui presedintele urmeaza sa fie extinsa pe o suprafata de 7.000 de metri patrati", a adaugat el, cu "o resedinta de 250 de camere".

Inaugurat luna trecuta, noul "Palat Alb" ("Aksaray" in turca) al lui Erdogan face de cateva saptamani obiectul unei polemici aprinse, din cauza marimii si pretului, ambele considerate "faraonice".

"Plantata" in mijlocul unui cartier verde din capitala, cladirea, un compromis intre arhitectura otomana si neoselgiucida (prima dinastie turca), acopera o suprafata de 200.000 de metri patrati la sol si are 1.000 de camere.

Ministrul Finantelor Mehmet Simsek a evaluat-o la 615 milioane de dolari (aproximativ 490 de milioane de euro).

Opozitia a criticat extrem de dur constructia, pe care a comparat-o cu cea a ultimului presedinte comunist al Romaniei Nicolae Ceausescu, ilustrand, in opinia sa, deriva autoritarista si megalomania lui Erdogan.

Noul sef de stat, care se afla singur la conducerea tarii de 12 ani, s-a aparat subliniind ca acest palat apartine "poporului turc" si ca simbolizeaza vitalitatea "noii Turcii" pe care o doreste.