Doua imagini de Andy Warhol au fost vedetele unei licitatii organizate de casa Christie's, miercuri, la New York, fiind cumparate pentru 153 de milioane de dolari, in timp ce valoarea totala a operelor de arta vandute a fost de 853 de milioane de dolari, fapt care a reprezentat un record istoric, scrie Mediafax.

Casa de licitatii Christie's a organizat miercuri cea mai mare licitatie de arta din istorie, vanzand opere de arta contemporana in valoare de 853 de milioane de dolari, cele mai scumpe fiind doua imagini realizate de Andy Warhol, reprezentandu-i pe Elvis Presley si Marlon Brando.

Suma obtinuta a depasit estimarea initiala a Christie's, de 836 de milioane de dolari. Aceasta asta a fost cea de-a patra licitatie, incepand din mai 2013, in care casa Christie's a depasit recordul pentru cea mai mare suma obtinuta in cadrul unei singure licitatii de arta contemporana.

Licitatia foarte stransa dintre participanti a crescut pretul lucrarii "Triple Elvis (Ferus Type)" la 81,9 milioane de dolari, in timp ce lucrarea "Four Marlons" a fost adjudecata pentru 69,6 milioane de dolari. Ambele imagini au fost create de Andy Warhol, iar lucrarile au facut parte din licitatia cu 80 de opere de arta contemporana dintre care doar cinci nu si-au gasit cumparator.

In total, 11 lucrari au fost vandute cu un pret mai mare de 20 de milioane de dolari si au fost stabilite recorduri pentru 15 artisti din cei 42 ale caror opere au fost vandute.

Potrivit Christie's, la eveniment au participat cumparatori din 43 de tari, competitia foarte mare ducandu-se intre colectionarii din Europa si Asia, alaturi de cumparatorii americani.