Compania ferovaiara Eurostar a prezentat noile trenuri de mare viteza care din 2015 vor lega Parisul cu diverse orase europene. Trenurile sunt produse de Siemens si initial comanda fusese de zece unitati, dar s-au adaugat alte sapte. Designul interior al trenurilor a fost creat de Pininfarina.

Noile trenuri EurostarFoto: Eurostar

Sunt 20 de ani de cand e functionala legatura feroviara de sub Canalul Manecii, iar in acest interval Eurostar a transportat in total 150 de milioane de pasageri.

Initial Eurostar a comandat de la Siemens zece trenuri, intr-un contract de 550 milioane lire sterline, iar acum a anuntat ca va comanda alte sapte garnituri e320, numite astfel fiindca pot atinge 320 km/h.

O garnitura are 900 de locuri, cu 20% mai mult decat cele din prezent. In trenuri exista WiFi gratuit si fiecare pasager dispune de priza si port USB.

Calatoria dintre Londra si Paris dureaza doua ore si 16 minute in prezent.

Eurostar are trenuri directe catre Paris si Bruxelles si va introduce rute directe din Londra catre Marsilia (via Lyon-Avignon) si catre Amsterdam (via Anvers-Rotterdam). Prima ruta se lanseaza in 2015 si a doua, in 2016.

Cand Eurostar a comandat prima oara trenuri de la un alt producator decat Alstom, aceasta companie s-a aratat extrem de furioasa si a dus Eurostar in instanta. Alstom a renuntat la proces dupa ce a primit o comanda mare de la compania feroviara SNCF (care detine 55% din Eurostar.