Dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-un, nu a mai fost vazut de 37 de zile, ceea ce a dus la aparitia numeroaselor zvonuri referitoare la disparitia sa: este bolnav, sora mica a lui Kim conduce acum din umbra Coreea de Nord, este vorba de o lovitura de stat sau a fost demis, scrie The Washington Post.

Kim Jong-un, liderul unui regim izolatFoto: Agerpres/AP

"Kim Jong-un si-a rupt glezna pentru ca s-a ingrasat dupa ce a mancat foarte multa branza importanta", a raportat India Today.

"Kim, care devine din ce in ce mai obez sufera de o boala fizica, cel mai probabil guta, potrivit rapoartelor din presa sud-coreeana", a scris Bloomberg Businessweek.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un nu a mai fost vazut de 37 de zile si internetul explodeaza, scrie Washington Post. Dar toate aceste sunt nimicuri in comparatie cu ce se va intampla daca acesta nu va fi prezent la aniversarea de 69 de ani a Coreei de Nord.

Ultima oara a fost vazut, alaturi de sotia sa Ri Sol Ju, la un concert din Phenian, pe data de 3 septembrie. Atunci, liderul statea intr-un scaun si fuma o tigara.

Primele zvonuri aparute au facut referire la o boala misterioasa a dictatorului. Apoi, cotidianul Chosun Ilbo a scris ca liderul "se recupereaza in provincie".

The New York Times a prezentat un comunicat al Ministerului Apararii din Coreea de Sud care arata ca dictatorul este "intr-un anumit loc, la nord de Phenian".

Pe masura ce timpul a trecut si disparitia lui Kin Jong-un nu primea nicio explicatie, zvonurile s-au adancit. Potrivit Chosun Ilbo, oficialii au declarat ca unele raporturi referitoare la Kim Jong-un sunt adevarate, dar altele sunt complet false. Publicatia a scris ca in urma unor discutii cu un oficial nord-coreean impresia este ca dictatorul nu ar avea probleme serioase de sanatate.

Pe data de 3 septembrie fotografiile cu liderul suprem prezent la diverse evenimente au incetat sa mai apara. Potrivit North Korea News, de cand a preluat puterea in 2012 si pana acum, cea mai mare absenta a lui Kim a fost de 24 de zile.

De la inceputul lui 2013, Kim Jong-un a aparut in public de cel putin 11 ori pe luna. In iunie, anul trecut, acesta a setat recordul la 33 de aparitii publice.

Speculatiile referitoare la ceremonia de vineri nu au intarziat sa apara.

"La un moment dat, daca Kim nu va mai aparea in public, vom putea asuma ca exista o problema serioasa", a precizat John Deluri, expert pe problemele Coreei de Nord de la Universitatea Yonsei din Seul.