Curtea de Apel din Statele Unite trebuie sa decida daca cimpanzeii pot obtine statutul legal de "persoane", dupa o audiere ce a avut loc miercuri, in timpul careia aparatorii animalelor au pledat in favoarea acestei initiative, considerand ca primatele au dreptul fundamental de a trai in libertate, relateaza Mediafax.

In 2013, un tribunal de prima instanta a respins cererea asociatiei pentru protectia animalelor Non Human Rights Project, care solicita ca aceste animale - cimpanzeii - sa fie recunoscute "ca persoane, din punct de vedere legal", cu scopul ca patru dintre primate, aflate in prezent in statul New York, sa poata sa ajunga intr-un sanctuar natural unde ar trai in libertate tot restul vietii.

Asociatia, care a facut apel, si-a prezentat argumentele miercuri in favoarea lui Tommy, unul dintre acesti cimpanezi, "in fata unei sali arhipline, timp de 22 de minute", in orasul Albany, intr-un interval de timp de doua ori mai mare decat cel care i-a fost alocat initial, au precizat reprezentantii ei.

"Nu asteptam o decizie mai devreme de 4-6 saptamani", a adaugat Non Human Rights Project.

Potrivit reprezentantilor fundatiei, stiinta, dreptul si istoria au dovedit ca cimpanzeii sunt autonomi, au constiinta de sine si sunt capabili de empatie, calitati care "stabilesc statutul de persoana", odata cu dreptul fundamental care ii este asociat, cel de a trai in libertate.

"Este important sa notam faptul ca noi nu incercamn sa acordam drepturi umane cimpanzeilor. Noi pledam pentru ca cimpanzeii sa aiba drepturi ale cimpanezeilor, incepand cu libertatea de miscare", afirma avocatii aceleiasi asociatii.

Potrivit acestora, cimpanzeul Tommy traieste intr-o cusca mica din ciment intr-un adapost sumbru construit pe un teren destinat rulotelor.

Stapanul sau a declarat in 2013 pentru cotidianul local Times Union ca animalului "ii place sa traiasca singur" si are la dispozitie un televizor si o combina stereo.

"Nu poate sa faca lucrurile care sunt naturale pentru un cimpanzeu. Nu poate sa isi construiasca un pat din frunze, sa interactioneze cu alti reprezentanti ai speciei sale si sa isi caute hrana", se afirma in comunicatul publicat pe site-ul asociatiei citate.

Non Human Rights Project lupta si pentru alti trei cimpanzei - Kiko, Hercules si Leo.

Kiko, care este surd, apartine unei persoane private, in timp ce Hercules s Leo traiesc intr-un centru de cercetare din Long Island.