​Picturile descoperite in pesteri din insula indoneziana Sulawesi dateaza de acum 40.000 de ani, fiind la fel de vechi ce cele din Europa de Vest, lucru ce schimba modul in care trebuie sa privim istoria artei, scrie The New York Times, citand o lucrare publicata de revista Nature. Pana acum s-a crezut ca Europa de Vest a fost leaganul asa numitei explozii a creativitatii umane, insa noile descoperiri releva ca arta s-a dezvoltat in acelasi timp si in alte regiuni de pe glob.

Pictura din SulawesiFoto: Captura YouTube

Aparitia abilitatii de a crea lucruri abstracte este considerata un moment cheie in evolutia omului, mai ales ca ne diferentiaza de animale, la fel ca si alte lucruri esentiale in dezvoltarea umana, precum utilizarea focului si inventarea rotii.

Pana in prezent s-a crezut ca Europa a fost zona in care au fost create primele picturi rupestre, un exemplu fiind in pestera Chauvet din Franta unde desenele gasite au peste 40.000 de ani vechime.

Acum insa, pesterile din insula indoneziana Sulawesi scot la iveala contururi de maini si siluete de animale create acum 40.000 de ani, dovada ca arta s-a nascut in acelasi timp si in cealalta parte a globului, la peste 10.000 km distanta.

Ipoteza este ca picturile din Indonezia ar fi fost create de aborigenii australieni care au ajuns in acele locuri acum 50.000 de ani. Arheologii din Australia si Indonezia care s-au ocupat de proiect cred ca si in alte pesteri izolate din regiune exista opere de arta mai vechi de 40.000 de ani, ceea ce ar insemna ca sunt cele mai vechi din lume. Mergand pe acest rationament ar insemna ca nu art fi exclus ca pe alte continente sa existe si opere create acum 50.000 de ani, insa nu au fost descoperite.

Au fost examinate 12 imagini ale unor maini umane si doua reprezentari ale unor animale, concluzia fiind ca ar fi fost create acum 39.000 de ani. Pentru crearea acestor imagini a fost nevoie de multa rabdare si maiestrie, date fiind mijloacele rudimentare ale vremii.