Nou-nascutii pot semana cu un partener sexual anterior al mamei, arata un nou studiu realizat de cercetatorii britanici de la Universitatea din South Wales, care au observat fenomenul telegoniei, proces care sugereaza ca trasaturile fizice ale partenerilor sexuali din trecutul mamei pot fi transmise la viitori copii.

Cercetatorii au descoperit ca, in cazul mustelor de fructe, dimensiunea urmasilor se potriveste cu cea a primului mascul cu care s-a imperecheat mama, nu cu tatal biologic. Ipoteza studiului este ca moleculele de sperma produse de primul partener ar putea fi absorbite de ovulele "imature" ale mamei, relateaza The Guardian.

"Nu stim inca daca acest lucru se aplica si altor specii", explica autorului studiului, Dr. Angela Crean.

Aceasta este prima data cand telegonia a fost dovedita in regnul animal.

"Chiar in momentul in care credem ca am inteles cum functioneaza majoritatea lucrurilor, natura ne provoaca si ne arata ca mai avem multe de invatat. Stim ca trasaturile genetice nu sunt influentate doar de genele transmise de la parinti la copii. Diferitele mecanisme ereditare non-genetice fac posibila influentarea trasaturilor copilului si de catre factorii de mediu", spune Crean.

"Descoperirile noastre duc aceasta ipoteza la un nivel cu totul nou, aratand cum un barbat poate transmite unele dintre trasaturile sale la copiii conceputi de alti masculi", a adaugat cercetatoarea.

"Cred ca este imposibil de zis daca acest lucru s-ar putea aplica si la oameni, fara existenta unor studii suplimentare realizate pe specii mai inrudite, precum soarecii", a precizat John Parrington, lector in farmacologie celulara si moleculara la Universitatea Oxford, potrivit The Telegraph.

"Principiul telegoniei este, in principiu, posibil in cazul oricarui animal fertil, dar nu exista dovezi istorice in acest sens. Am aflat de studiul lui Crean si pare a fi o demonstratie buna a fenomenului, la insecte. Mecanismul pe care echipa il propune este, intr-adevar, o posibilitate si ar fi revelator sa il putem testa", a explicat Dr. Stuart Wigby de la Departamentul de Zoologie la Universitatea Oxford.

Este putin probabil ca acest mecanism sa se aplice si la mamifere din cauza diferentelor de fiziologie ale sistemului reproducator. Cu toate acestea, alti cercetatori sugereaza ca exista un anume mecanisem care ar putea sa rezulte in telegonie la oameni (spre exemplu daca mama transporta ADN-ul fetal in sangele sau in timpul sarcinii), a adaugat Wigby.

Teoria telegoniei a fost pentru prima data formulata de Aristotel si a fost o credinta larg raspandita in secolul 19.

In mitologia greaca, multi eroi, precum Tezeu, s-au nascut din doi tati, unul uman si unul divin.

Telegonia este recunoscuta ca fiind unul dintre motivele pentru care a existat o rezistenta excesiva fata de casatoria lui Eduard, Printul Negru, mostentiorul tronului lui Eduard III si Joan, care fusese casatorit anterior, ceea ce nascuse teama ca un posibil copil nu va apartine complet Casei Plantagenet.