Autoritatile federale americane au impus joi noi reguli de raportare financiara celor 2000 de afaceristi din districul modei din LA, intr-un efort de a reduce spalarea de bani rezultati din afaceri cu droguri din Mexic, dupa ce sume mari de bani "cash" au fost gasite intr-un raid al FBI. Astfel Departamentul Trezoreriei SUA a impus noi reguli prin care afaceristii vor fi obligati sa raporteze orice tranzactie mai mare de 3000 de dolari, potrivit The Guardian.

Afaceristii vor fi instiintati de autoritati printr-un ordin care va fi valabil 6 luni, a declarat Jennifer Shasky Calvery, director al Departamentului de Infractiuni Financiare, din cadrul Departamentului Trezoreriei. Masura vine dupa ce autoritatile federale au efectuat luna trecuta raiduri in mai multe locatii din districtul modei din Los Angeles si au arestat 9 persoane in cazuri implicand acuzatii de spalare de bani prin intermediul comertului international.

In timpul raidurilor, agentii FBI au gasit mai mult de 90 de milioane de dolari cash si mai mult de 30 de milioane de dolari in conturi bancare, a declarat Virginia Kice, purtator de cuvant in cadrul Departamentului Vami si Imigrari. Autoritatile federale sustin ca afaceristii din lumea modei au primit bani rezultati din afaceri cu droguri in schimbul hainelor vandute in Mexic, lucru ce a permis cartelurilor sa-si primeasca inapoi profiturile in pesos, fara ca valuta sa treaca granita sau sa fie urmarita de banci.

Aplicabilitatea noii legi are ca tinta arii geografice clare, de la trecerea granitei cu Mexicul. In anumite situatii, aceste ordine nu sunt facute publice, tocmai pentru a facilita investigatiile autoritatilor. Slansky a declarat ca ordinul este un instrument care nu a fost utilizat prea des, insa ea spera ca acest lucru sa se schimbe pe viitor.