Prezentatorii postului de televiziune american Fox News au facut o serie de glume sexiste la adresa lui Mariam al-Mansouri, prima femeie pilot de vanatoare din Emiratele Arabe Unite, care a luat parte la raidurile impotrivta Statului Islamic in Siria. Acestia au descris-o pe Mariam ca "boobs on the ground" (n.red. "sani pe teren", referire la expresia "boots on the ground" folosita pentru a descrie prezenta intr-un anumit loc), scrie The Guardian.

Mariam al-MansouriFoto: Captura YouTube

Kimberly Guilfoyle a incercat sa ii aduca un tribut lui Mariam al-Mansouri, in varsta de 35 de ani, unul dintre cei patru piloti de vanatoare din Emiratele Arabe Unite, care a facut parte din operatiune.

"Hei, ISIS, ai fost bombardat de o femeie. Foarte intersant, o femeie sa faca asta... sper ca a durut mai rau pentru ca in unele tari arabe femeile nu pot conduce", a spus Guilfoyle. "Mariam al-Mansouri a facut asta. Remarcabil", a continuat prezentatoare.

Dar, dupa acest segment, alt prezentator, Greg Gutfeld a intrerupt-o pe Guilfoyle, ironizand actiunile pilotului: "Problema este ca dupa ce a

bombardat, nu a putut parca", a spus acesta.

Alt prezentator din studio, Eric Bolling, a continuat gluma "Ar putea fi acest lucru considerat boobs on the ground sau nu?".

Jenata, Guilfoyle isi apleaca capul si spune: "Oh, Doamne, de ce mi-au stricat treaba?". O alta voce din studio se aude spunand "Ai spus ce cred eu ca ai spus?"

Mansouri a absolvit Academia Fortelor Aeriene din Emiratele Arabe Unite in 2008, fiind una dintre primele femei care s-a indreptat catre acest domeniu, dupa ce interdictia cu privire la candidati de sex feminin a fost ridicata.

"A fost aspiratia mea. Inca de cand am terminat liceul, am vrut sa invat sa zbor pentru ca era ceva ce mi-a placut de la inceput", a declarat Mansouri.

"Pasiunea unei femei pentru un anumit lucru o va determina sa realizeze lucrul la care aspira si de aceea trebuie sa isi urmareasca interesele".

"Am vrut sa fiu un pilot de vanatoare, dar la acel moment usile nu erau deschise pentru femeile care doreau sa fie piloti, asa ca a trebuit sa astept aproape 10 ani. De fiecare data cand o femeie intra intr-un domeniu dominat de barbati gasesc aceeasi ezitare, aceeasi prejudecata, aceeasi gandire bazata pe stereotipuri".

"A trebuit sa imi demonstrez mie, prin determinare, pricepere si cunostintele suficiente si pentru a dovedi ca pot fi la fel de abila ca barbatii in acest domeniu", a adaugat Mariam al-Mansouri.