Musulmanii din intreaga lume au postat mesaje sarcastice pe retelele de socializare in incercarea de a contracara un val de ostilitate fata de islam. Prima oara a aparut pe Twitter "hashtagul" #NotInMyName, popularizat de catre musulmanii moderati care denuntau grupurile teroriste si actiunile acestora, relateaza BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Al-Qaeda, talibanii, ISIS si 9/11...nu ma reprezinta. Religia mea nu ma invata sa urasc si sa ucid", se arata in mesajul campaniei, care a fost redistribuit pe Twitter de aproape 50.000 de ori in ultima saptamana.

Unii utilizatori au considerat ca nu este necesar ca musulmanii sa se justifice in fata mass-mediei occidentale: "M-am saturat sa vad musulmani care se chinuie sa isi ceara scuze pentru a-si demonstra umanitatea in fata islamafobilor cu campanii precum #notinmyname", scria unul dintre acestia.

Imediat dupa aceea, a aparut o alta campanie, ironica. Marti a aparut #MuslimApologies, hashtagul fiind utilizat de 30.000 de ori in ultimele 48 de ore.

"Ne pare rau pentru algebra, camere foto, universitati, spitale si cafea", a scris un utilizator.

"Imi pare rau pentru cafea, cecuri, parasute, chimie, sapun, sampon, camere video", a completat altul.

"Imi pare rau ca o femeie musulmana, Fatima Muhammad Al-Fihri, a infiintat prima universitate din lume".

Mesajele au fost redistribuite de sute de ori.

Campania devine din ce in ce mai populara in tarile vorbitoare de limba franceza. Un hashtag echivalent, #LesMusulmansSexcusentPour, a fost folosit de mai mult de 5000 de ori in ultima zi. Unii utilizatori si-au cerut scuze pentru fotbalistul Zinedine Zidane.